Доступність посилання

ТОП новини

«Амністія» майданівців знімає з влади вину за злочини – Карпунцов


Київ – 17 лютого вступив у дію закон «про амністію». На цей момент ще нікого не амністували, оскільки це тривала процедура. Представники влади заявляють, що для повного його виконання потрібно місяць. А для того, щоб норми цього закону були застосовані, обвинувачені мають визнати себе винними, або ж винними має визнати їх суд. Представники ж опозиції наполягають: затримані не мусять визнавати себе винними, вони мають бути повністю реабілітовані. Також норми цього закону не стосуються автомайданівців, яких позбавили водійських прав.

Закриття усіх кримінальних справ проти учасників Євромайданів в обмін на звільнення активістами адміністративних будівель. У неділю адмінбудівлі були звільнені, а в понеділок вступив у дію закон «про амністію». І ніяких перешкод для застосування цього закону немає. Про це напередодні заявив генпрокурор Віктор Пшонка після зустрічі з лідерами опозиції.

«Я отримав повідомленні від МВС, СБУ та місцевих органів влади про фактичне виконання умов, передбачених статтею 9 закону України про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб щодо подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань. Таким чином, я, як генеральний прокурор, повідомляю, що перешкод для введення у дію закону немає», – заявив Віктор Пшонка.

Визнання вини прискорить процес – регіонал

Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» передбачає саме амністію, наголосив Радіо Свобода народний депутат з Партії регіонів Володимир Олійник. Відтак, для того, щоб він був застосований, особа має бути визнана винною, наголошує Олійник.

Але якщо особа говоритиме про те, що вона визнає свою вину частково чи повністю, це прискорює розгляд питання щодо застосування амністії
Володимир Олійник
«Якась частина громадян вимагатиме судового процесу, оскільки доводитимуть, що вони невинні, і нічого страшного, – каже регіонал. – Лише суд має дати відповідь щодо винуватості чи невинуватості тієї чи іншої особи. Але якщо особа говоритиме про те, що вона визнає свою вину частково чи повністю, це прискорює розгляд питання щодо застосування амністії».

За словами Володимира Олійника, для виконання цього закону потрібно, у середньому, місяць.

Представники ж опозиції продовжують наполягати, що у випадку із затриманими активістами має йтися не про амністію, а про повну реабілітацію. На переконання народного депутата від УДАРу Валерія Карпунцова, влада намагається амністувати євромайданівців, щоб зняти вину з себе.

Коли підуть аргументи про нелюдське поводження з громадянами, влада буде казати – у нас є рішення суду, вони визнали себе винними, то які можуть бути претензії?
Валерія Карпунцова
«Будь-яка амністія – це звільнення від відповідальності з нереабілітуючих підстав, – наголошує Карпунцов. – Тобто, людина вважається винною. Так, як було зі в’язнями на вулиці Банковій – їх змусили укласти угоду з прокурором. Зараз цих людей намагаються змусити зізнатися у тому, у чому вони не брали участь і в чому вони не винні. Для чого це владі? Для того, що коли підуть аргументи, у тому числі і в міжнародних судах, про нелюдське поводження з громадянами, влада буде казати, мовляв, дивіться, у нас є рішення суду, вони визнали себе винними, то які можуть бути до нас претензії?».

Єдиним позитивом, зазначає Валерій Карпунцов, є те, що усі затримані наразі відпущені зі слідчих ізоляторів.

Амністія автомайданіців обійшла

Не стосується цей закон і автомайданівців, яких позбавили водійських прав, зазначив у розмові з Радіо Свобода адвокат Олег Поліщук, який наразі веде подібні справи.

«У статті 4 цього закону йдеться про те, що можуть бути звільнені від відбування адміністративного арешту особи, до яких такий адміністративний арешт застосований за вчинення адміністративного правопорушення. У нашому випадку йдеться про вчинення адміністративного правопорушення, але у вигляді санкцій застосований не адмінарешт, а позбавлення права керування», – наголошує адвокат.

За інформацією Олега Поліщука, станом на 15 лютого суди розглянули 89 справ щодо позбавлення водійських справ учасників Автомайдану. У результаті 61 учасника визнали винними.

Штаб опору і Рада Всеукраїнського об’єднання Майдан вимагають негайного закриття близько 2 тисяч кримінальних справ проти учасників протестів та остаточної реабілітації понад 200 раніше заарештованих, які перебувають під домашнім арештом чи на поруці.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG