Доступність посилання

ТОП новини

Грузія: екс-прем’єр винен за всіма пунктами


Колишній прем’єр Грузії Вано Мерабішвілі в залі суду, 22 травня 2013 року
Колишній прем’єр Грузії Вано Мерабішвілі в залі суду, 22 травня 2013 року

Серго Брегвадзе

Колишнього прем’єра Грузії і міністра внутрішніх справ Вано Мерабішвілі засудили до позбавлення волі строком на п’ять років. Кутаїський міський суд визнав його винним у привласненні чужої власності, нецільовій витраті бюджетних коштів та підкупі виборців. При цьому він втрачає право займати високі посади протягом року і шести місяців.

Через дев’ять місяців після початку розслідування справ, порушених проти Вано Мерабішвілі, Кутаїський міський суд виніс перший вердикт. Самого колишнього керівника уряду на засіданні не було, його позицію оголосив адвокат Георгій Чівіашвілі: рішення суду незаконне і в найближчі дні буде оскаржене.

Екс-міністр охорони здоров’я Грузії Зураб Чіаберашвілі, який проходив по одній з Мерабішвілі справі, теж звинувачує суд у несправедливості.

За даними прокуратури, 5 липня 2012 року грузинський уряд затвердив «Програму, спрямовану на створення єдиної бази шукачів роботи». Цей список партія «Єдиний національний рух» використовувала як прикриття для підкупу виборців перед парламентськими виборами у жовтні 2012 року. Здійснення цього плану екс-міністр внутрішніх справ доручив колишньому міністру охорони здоров’я Зурабу Чіаберашвілі, йдеться в заяві.

Кутаїський міський суд теж визнав Чіаберашвілі винним, правда, не у зловживанні службовими повноваженнями (стаття, за якою йому висунули обвинувачення), а в недбальстві, і зобов’язав екс-міністра охорони здоров’я виплатити штраф у розмірі 50 тисяч ларі.

«Ми готові продовжити боротьбу і довести свою невинуватість. Ми опротестуємо рішення суду, винесене як у моїй справі, так і в справі Вано Мерабішвілі », – сказав Зураб Чіаберашвілі після завершення судового процесу.
Вано Мерабішвілі під час судового засідання 12 вересня 2013 року
Вано Мерабішвілі під час судового засідання 12 вересня 2013 року

«Опонентів за політичними мотивами садять у тюрми» – Бокерія

Сторона захисту Мерабішвілі і Чіаберашвілі і члени «Єдиного національного руху» впевнені, що рішення судді політично мотивоване.

«Суддя не витримав тиску з боку правлячої сили, це не підлягає сумніву. За те, що опонентів за політичними мотивами садять у тюрми, відповідає уряд Гарібашвілі та його де-факто керівник Іванішвілі. Це рішення їм буде коштувати дуже дорого», – заявив колишній секретар Ради безпеки Грузії Гіга Бокерія.

Представники неурядових правозахисних організацій утримуються від правової оцінки рішення суду до оприлюднення мотивувальної частини вердикту. Але вони коментують претензії прихильників Мерабішвілі на адресу Кутаїського міського суду.

«Якщо будуть пред’явлені докази того, що на суддю чинили тиск, необхідно буде провести розслідування. Але я вважаю, що судова система стала набагато більше незалежною після парламентських виборів. І говорити про політичний вплив на суд ми не повинні», – вважає виконавчий директор організації «Міжнародна прозорість-Грузія» Ека Гігаурі.

Мотивувальну частину рішення суду мають оприлюднити протягом двох тижнів. Але на цьому судове переслідування екс-прем’єра Грузії не закінчується. Вано Мерабішвілі також звинувачують у перевищенні службових повноважень під час розгону акції 26 травня 2011 року, також він проходить у справі про вбивство співробітника «Об’єднаного банку Грузії» Сандро Гіргвліані.

Мерабішвілі, який є генеральним секретарем партії екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі «Єдиний національний рух», заарештували в травні минулого року.

Матеріал підготував Серго Брегвадзе, Грузинська редакція Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG