Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі чекає кремлівських змін після Олімпіади в Сочі


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі
У Вашингтоні пройшла конференція «Росія і Північний Кавказ після Олімпіади в Сочі», яку організував дослідний центр «Джеймстаунський фонд». Перед учасниками виступив колишній президент Грузії Міхеїл Саакашвілі. Він, говорячи про геополітичні пріоритети Москви, зауважив, зокрема, що саме на тому, що відбувається в Україні, зосереджена її увага. Але якщо Росії вдасться повернути русло подій в Україні на свою користь, тоді не оминути лиха і Грузії, і всім іншим, вважає Саакашвілі. Що ж до подій у самій Росії, то, на думку Саакашвілі, двічі в історії після великих міжнародних подій, які мали місце на території Російської Федерації, в цій країні відбувалися великі зміни. Він згадав про Всесвітній фестиваль молоді та студентів у Москві в 1957 році, коли незабаром після цієї події в СРСР почалася десталінізація. Так було і після Олімпіади в Москві в 1980 році: через 11 років після Ігор розпався Радянський Союз. Великі зміни, на думку Міхеїла Саакашвілі, можуть відбутися і після нинішніх Олімпійських ігор у Сочі. Але, як зазначив колишній президент Грузії в інтерв’ю Радіо Свобода, – справа не в самих міжнародних форумах.

Російська економіка не може далі розвиватися при тій моделі, яка там існує зараз
– Як на мене, є більш суттєві передумови, ніж просто велика подія, але так збігалося хронологічно, що дозрівало багато явищ, які приводили до змін. Що зараз дозріло? По-перше, російська економіка не може далі розвиватися при тій моделі, яка там існує зараз. Нафта вже не допомагає, тому що сланцевий газ змінює всю енергетичну картину. Росія не вклала гроші в модернізацію. Москва занадто сподівалася на високу ціну на нафту. І ще одне – це ставлення Росії до етнічних республік, яке нагадує те, як Радянський Союз ставився до радянських республік і східноєвропейських країн, тобто як до колоній.

До цих факторів треба приплюсувати і, те, що вони втомилися від беззмінного лідера. У 50-і роки була втома від сталінського режиму, а у 80-і – втома від застою і одних і тих же методів радянських лідерів. Ось і зараз спостерігається втома від російського керівництва. Все це – передумови до великих змін, які можуть виникнути.

– Багато хто сподівався, що Олімпійські ігри в Сочі привернуть увагу всього світу до проблем Північнокавказького регіону. Чи вважаєте Ви, що так насправді сталося, чи ж Росії все-таки вдалося відвернути увагу від політичних проблем і зосередити її тільки на спортивній події?

Сочі привернуло увагу до великих проблем Росії: корупція, дезорганізація, авторитаризм
– Треба розуміти, що Північного Кавказу окремо від Росії не існує. Сочі привернуло увагу до великих проблем Росії: корупція, дезорганізація, авторитаризм. Все це пов’язано з Північним Кавказом, оскільки все, що відбувається на Північному Кавказі, – це загальноросійські проблеми. Тому, я вважаю, що якраз дебати навколо Олімпійських ігор привернули увагу тих, хто цікавиться політикою, до фундаментальних проблем, які існують в російських державі і суспільстві.

– Ви сказали, що на Північнокавказький регіон чекають великі зміни. Якою Ви бачите роль Грузії в цьому процесі?

– Грузія вперше за останнє сторіччя створила сучасну державу. А коли у вас є сучасна держава, то це дає приклад. У маленьких країн немає іншої влади, тільки влада м’якої сили. Ми можемо показати приклад боротьби з корупцією, функціонуючого суду, створення хороших умов для громадян і демократії.

За словами Міхеїла Саакашвілі, очікувати різких кроків з боку Росії щодо Північнокавказького регіону загалом і щодо до Грузії зокрема – відразу після завершення Олімпіади в Сочі навряд чи слід. Але якщо Росії вдасться повернути русло подій в Україні на свою користь, тоді не оминути лиха і Грузії, і всім іншим.

Над матеріалом працювали: Володимир Дубинський, Людмила Ваннек

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG