Доступність посилання

ТОП новини

Студенти з Африки читають Шевченка


Студенти з Африки читають Шевченка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Студенти з Африки читають Шевченка

Вступ до поеми «Княжна» Тараса Шевченка вивчили і прочитали івано-франківцям студенти з Африки. Чотири місяці вони навчаються в національному технічному університеті нафти і газу, опановують українську мову, відкривають для себе українську культуру і її визначних діячів.

20-річний Гамілтон Капіта з Анголи приїхав до Івано-Франківська, щоб вивчитися на інженера з видобутку нафти і газу або буріння. За чотири місяці вже вивчив чимало українських слів, розуміє питання, які йому ставлять, сам найчастіше вживає слово «дякую». Зізнається, що вдома і він, і його товариші мало що знали про Україну і нічого – про Тараса Шевченка.

«Раніше ми не знали, зараз вже знаємо. Ми багато чули про нього. Зараз вже знаємо також його вірші», – каже студент з Анголи, старанно вимовляючи кожну фразу українською.

Розуміють, про що вірші – про чужину і тугу

Деякі зі слів Гамілтон вживає не у тих відмінках, що треба, і його змушені поправляти викладачі. Та це і не дивно – в Івано-Франківську студенти з Анголи, Габону і Гани недавно, навчаються на підготовчому відділенні, каже викладач української мови Наталія Веселовська.

«Вони в Україні четвертий місяць, але це не означає, що вони мовою не володіють. Вже мову трохи вивчили», – хвалиться викладачка.

Її слова підтверджують сім темношкірих студентів, серед яких і одна дівчина – Марі-Кевін Вендіані з Габону.

Для вивчення вибрали вступ до Шевченкової поеми «Княжна». Попередньо викладачі переклали студентам текст. Тож іноземці не зазубрювали вірші, а розуміють, про що декламують. Викладач української мови Ірина Литвин каже, що іноземним студентам творчість Кобзаря близька.

«Тарас Шевченко написав цю поему на чужині, у засланні. А зараз наші студенти-іноземці теж перебувають на чужині. Проте вони не у засланні, вони приїхали сюди добровільно вчитися. Я думаю, що не одними вечорами вони споглядають на зорю вечірню і згадують свій рідний дім, свою родину і свою батьківщину», – зауважує Ірина Литвин.

П’ятеро темношкірих студентів читали українською вступ до поеми «Княжна» на відкритті виставки робіт художників-графіків за творами Кобзаря. Кожний – по кілька рядків.

Зоре моя вечірняя,
Зійди над горою,
Поговорим тихесенько
В неволі з тобою…

Ще двоє студентів-іноземців португальською читали уривок з поеми Тараса Шевченка «Гайдамаки».

Студентам з Анголи, Габону і Гани сподобалося відчувати себе артистами. Декламували Шевченкову поезію щиро і натхненно. Будуть і ще виступи, зокрема, в національному технічному університеті нафти і газу під час Шевченківського свята.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG