Доступність посилання

ТОП новини

Грузія і Молдова: російський тиск не відверне нас від ЄС


Брюссель – Представники Молдови й Грузії у Брюсселі переконують, що залишаються вірними своїм задекларованим прагненням стати ближче до ЄС та покінчити із пострадянським перехідним періодом. У понеділок у Європейському парламенті свої проєвропейські переконання та рішучість на шляху євроінтеграції висловили голова молдовського парламенту та міністр закордонних справ Грузії.

Комітет із закордонних справ Європарламенту закликає прискорити просування Молдови та Грузії в бік Євросоюзу. Розповісти, як почуваються ці пострадянські держави на тлі подій в Україні та через постійний тиск Росії, до Брюсселя запросили лідерів різних гілок влади. Від офіційного Кишинева прибув спікер молдовського парламенту Ігор Корман, який одразу запевнив, що розвороту зовнішньої політики його країни в протилежний до Європи бік не буде.

«Попри те, що є сили, які намагаються зупинити європейський шлях Молдови, зазначу, що для нас зворотнього шляху немає. Тим часом в нинішньому геополітичному середовищі ми розраховуємо на підтримку наших партнерів», – каже голова парламенту Молдови й дякує за солідарність європейців, які відкрили свій ринок винам Молдови, що, за його словами, «далі зупинені на загадково закритих кордонах Росії».

Спікер молдовського парламенту висловив сподівання, що ЄС відкриє свій ринок і для фруктів та овочів із його країни, так само, як і для молдовських виробів виноробства, які росіяни заборонили імпортувати з Молдови з того часу, як вона стала на проєвропейський шлях.

Сподіваюся, українці матимуть право вибору майбутнього – Корман

Молдова, завдяки намаганням своєї проєвропейської влади та старанням сусідньої Румунії, яка відстоює в ЄС молдовські інтереси, отримала «зелене світло» комітету Європарламенту з питань громадянських свобод, правосуддя та внутрішніх справ на перехід до безвізового режиму між цією країною та державами Шенгенського простору. Очікується, що на пленарній сесії парламенту ЄС це рішення також отримає підтримку.

В той же час Ігор Корман каже, що проєвропейські сили в його країні постали перед багатьма викликами. Він висловлює сподівання на те, що ситуація в сусідній Україні, яку поглинула політично-економічна криза, покращиться та демократизується.

«Ми тільки можемо надіятися, що силами Євросоюзу та інших акторів ми побачимо стабілізацію ситуації в Україні. Сподіваюся, що Україна продовжить саме демократичний шлях, а люди матимуть право вирішувати своє майбутнє», – заявив представник Молдови.

Ми готові вистояти перед тиском – голова МЗС Грузії

Водночас голова Міністерства закордонних справ Грузії Майя Панджикідзе, виступаючи у понеділок перед євродепутатами, зазначила, що її держава не зійде зі шляху євроатлантичної інтеграції. Уряд Грузії, каже вона, як ніколи досі рішучий у прагненні підписати угоду про асоціацію з ЄС, що була парафована з Грузією та Молдовою у Вільнюсі на саміті «Східного партнерства».

«Ми не маємо ілюзій щодо можливостей нових провокаційних дій Москви, особливо перед підписанням угоди про асоціацію. Але ми готові вистояти перед будь-яким тиском, бо «на кону» стоїть не лише чергова міжнародна домовленість, а європейське майбутнє Грузії», – пояснює грузинський дипломат.

Тим часом і Європейському союзу треба зробити висновки з уроків Вільнюського саміту, каже грузинський міністр. ЄС повинен використати всю свою потужність, щоб не допустити втручання третіх країн у внутрішні справи держав та захистити європейські фундаментальні принципи.

Європейський союз, зі свого боку, останнім часом неодноразово наголошував, що має тверді наміри підписати угоди про асоціацію з цими двома країнами «Східного партнерства» найпізніше у серпні цього року.

Співголова міжпарламентської асамблеї «Східного партнерства» Євронест, депутат від Болгарії Евгені Кирилов заявляє, що одного тільки «жесту солідарності», на кшталт відкриття ринку ЄС для молдовських вин, недостатньо. Об’єднана Європа, на його думку, повинна поспішати допомогти країнам-партнерам у модернізації їхніх економік.

Голови дипломатичних відомств країн співдружності європейських держав також застерегли, що грузини, молдовани чи українці мають робити свій власний вибір зовнішньополітичних стратегій без жодного тиску ззовні, маючи на увазі Російську Федерацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG