Доступність посилання

ТОП новини

Федералізація – сценарій розриву України, написаний у Кремлі – експерти


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – Україною шириться ідея федералізації. Колись на зорі незалежності висловлена на заході, нині вона активно просувається зі сходу України. Так, голова Харківської обласної держадміністрації, член Партії регіонів Михайло Добкін закликав «не боятися говорити про федералізацію, як про максимально прийнятний варіант децентралізації влади». Ще один регіонал – народний депутат Вадим Колесниченко – пообіцяв звернутись до президента Віктора Януковича й Верховної Ради України з питанням про перехід до федеративної моделі керування країною. Своїх порад не шкодують для українців і кремлівські радники.

Народний депутат, регіонал Вадим Колесніченко каже, що існуючі відмінності між різними областями (регіонами) України не дозволяють нормально розвиватись державі і спричиняють конфлікти у суспільстві. Федералізація дозволить цього уникнути.

Живіть зі своїм Бандерою! Не заважайте іншим жити за своїми правилами, за своїми історичними і релігійними канонами
Вадим Колесніченко
«Федеративний устрій потрібен. Давайте виходити у цьому питанні з історичного й етнографічного складу територій, якими «приростала» Україна у різний час. Тема федералізації не нова, її давно обговорюють науковці... Бо якщо все залишиться, як нині, – ви що, хочете, щоби почалась громадянська війна? Ну не сприймають «бандерівську» філософію мешканці центру і південного сходу України! Хочете, живіть зі своїм Бандерою! Не заважайте іншим жити за своїми правилами, за своїми історичними і релігійними канонами», – пропонує Колесніченко.

У свою чергу, комуністи говорять, що федералізація делегує більше повноважень місцевим громадам, що сприятиме гармонійному розвиткові української держави. На думку голови КПУ Петра Симоненка, федералізація не розколе, а навпаки – збереже територіальну цілісність України.

Федералізація – це механізм децентралізації і перерозподілу владних повноважень
Петро Симоненко
«Федералізація – це механізм децентралізації і перерозподілу владних повноважень. Український народ повинне визначити, через проведення референдуму, в якій державі воліють жити українці – унітарній чи федеральній», – наголосив Симоненко.

Ідея федералізації – «гра з вогнем» – експерти

Експерти ж закликають політиків не «гратися з вогнем», оскільки за умов глибокої економічної і фінансової кризи, серйозного конфлікту між владою і активною частиною суспільства децентралізація означатиме для України фактичний розпад. Адже складові частини федерації – це своєрідні державоподібні утворення, які називають суб’єктами федерації, а територія федерації складається з територій її суб’єктів.

Ці суб’єкти мають різні повноваження в різних країнах, але східні прихильники федералізації України пропонують дві засадничі речі – власний бюджет і можливість прямих зовнішніх зв’язків. Про це у розмові з Радіо Свобода розповідає політолог, фахівець з проблем місцевого самоврядування Роман Безсмертний.

На його думку, наразі зарано вести розмову про зміну устрою у державі, в якій досі панує радянська система територіального устрою.

Радянська система, поділивши територію України на сільські ради, зробила їх не податкоспроможними
Роман Безсмертний
«На сьогодні, тема федерації може дискутуватись, але те, що вона безпредметна з точки зору застосування у сучасних умовах для мене очевидно. Адже немає значення, на якому рівні сконцентровані надпотужні повноваження – на рівні унітарної держави, як це нині є у Києві і у президента держави, чи на рівні федерального округу чи регіону. Радянська система, поділивши територію України на сільські ради, зробила їх не податкоспроможними, не бюджетно забезпечуючими і, фактично, це і послужило поштовхом до подальшої централізації влади», – зауважує Безсметний.

Більш продуктивною і корисною для розвитку України, на його думку, була б ідея самоорганізації місцевих громад. Він вважає, що це – справа корисна, якщо до обговорень залучені не заангажовані політики, а незалежні експерти і представники місцевих органів самоврядування. Нині ж, як вважає експерт, має місце спроба політиків перерозподілити на свою користь повноваження і бюджетні потоки.

Про необхідність надати більше повноважень органам місцевого самоврядування і місцевим громадам в Україні говорять віддавна. На початку 1990-х років у Західній Україні представники інтелектуальних кіл обговорювали ту ж таки ідею федералізації, яка би розв’язала проблему жорсткої централізованої вертикалі влади, державного управління. З часом, щоправда, вчені збагнули небезпеку федералізації і вирішили, що на порядку денному для всієї України стоїть модерна територіально-адміністративна реформа.

Політолог Володимир Павлів є прихильником делегування повноважень регіональним і місцевим громадам за польським сценарієм.

Польща, наприклад, не є федеративною країною, але її регіони мають настільки сильні повноваження, що вони не страждають від тиску центру
Володимир Павлів
«Україні потрібна територіально-адміністративна реформа, коли кожен з регіонів буде хотіти більше повноважень, і він їх буде мати. Тоді навіть не треба говорити про федералізацію. Польща, наприклад, не є федеративною країною, але її регіони мають настільки сильні повноваження, що вони не страждають від тиску центру», – розповів Павлів Радіо Свобода.

Про небезпечність федералізації сучасної України у тому вигляді, як її пропонують представники влади, пишуть політологи Ігор Коліушко та Ярина Журба в інтернет-виданні «Лівий берег».
http://lb.ua/news/2014/02/14/255373_federalizatsiya_ukraini-koli.html

На їхню думку, «про федералізм в Україні апріорі неможливо вести мову. Лише про маніпулятивне використання цього поняття для прикриття якихось інших процесів. Федералізація потрібна їм (регіоналам і комуністам) для того, щоб приймати у різних частинах України різні зовнішньополітичні рішення. В тому числі, як заявляють деякі «спеціалісти», щодо приєднання до різних міждержавних союзів».

Ідея «федералізації» України може просуватися хіба великими недругами України, завданням яких є призвести до дезінтеграції нашої країни та її розпаду, наголошують Коліушко й Журба.

Федералізація України – кремлівський сценарій?

У федералізації України зацікавлені і деякі сусідні з Україною держави, вважають фахівці. Як приклад, наводять слова радника президента Росії Сергія Глазьєва. Глазьєв на одному з брифінгів для російських ЗМІ підтримав ідею глибокої федералізації України й зближення південно-східної частини країни з Митним союзом.

Про цю небезпеку попереджає і відомий політик і громадський діяч Степан Хмара. Він упевнений, що сценарій федералізації України написали політики у Москві. Друге завдання сепаратистів, на думку Хмари, це зупинка внутрішньої української інтеграції.

Москва чудово розуміє, що Україну буде непросто поглинути, і якщо не вдасться її поглинути зразу й цілу, – то треба спробувати по фрагментах
Степан Хмара
«Сценарій написаний у Москві, – каже він. – Зараз задіяна вся «5 колона» в Україні для того, щоб цю тему розкручувати. Москва чудово розуміє, що Україну буде непросто поглинути, і якщо не вдасться її поглинути зразу й цілу, – то треба спробувати по фрагментах. Це одна сторона медалі, а друга та, що частина владної номенклатури України для того, щоб забезпечити й закріпити своє владне панування, хотіла би відгородитись великим парканом. Ці люди також хочуть зупинити внутрішню українську інтеграцію».

Не лише Росія, чиї політичні лідери готові підтримати федералізацію України, а і дехто із західних сусідів України не проти скористатись слабкістю української держави і її можливою федералізацією. Так вважає правник, суддя Конституційного суду у відставці Володимир Кампо.

На сьогодні ідея федералізації має чисто політичний і спекулятивний підтекст, бо з правової точки зору підстав для федералізації немає
Володимир Кампо
«На сьогодні ідея федералізації має чисто політичний і спекулятивний підтекст, бо з правової точки зору підстав для федералізації немає. До того ж, виникає серйозна загроза територіальній цілісності України. Адже не переводяться за кордоном – я тут не кажу, де конкретно, – але навіть у деяких країнах Євросоюзу політичні партії виступають за відторгнення від України частини її територій, таких як Закарпаття, Буковина і так далі», – зазначає Кампо.

Наразі ж, за словами правника, найбільш небезпечні для територіальної цілісності і державного розвитку України є ті політики, хто задля політичної ваги і приватних інтересів готові розіграти федеральну чи то сепаратистську карту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG