Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель висловлює велике занепокоєння подіями в Києві


Cпівачка Руслана розповідає про події в Києві єврокомісару Штефану Фюле, Брюссель
Cпівачка Руслана розповідає про події в Києві єврокомісару Штефану Фюле, Брюссель
Брюссель Події на Євромайдані у Брюсселі сприйняли з великим занепокоєнням. У той час, як європейські дипломати закликають до припинення насильства, деякі євродепутати й політики з держав ЄС переконані, що для Євросоюзу настав час діяти. Тим часом, у Європарламенті криваві сутички в Україні оцінюються по-особливому, бо там відкрилася фотовиставка «Концерт Євромайдану: заморожена надія».

Враження від інформаційних повідомлень про події в Україні у Європейському парламенті було підсилене щойно відкритою тут фотовиставкою про події на Євромайдані. Організатори кажуть, що вона спочатку планувалася, як позитивне нагадування про звитягу українців, що прагнуть свободи та виборюють своє право вирішувати майбутнє України.

Але після сьогоднішніх трагічних подій на вулицях Києва, криваві картини протистояння євромайданівців та силовиків справляли особливо гнітюче враження. Єврокомісар з питань розширення та політики сусідства Штефан Фюле у своєму виступі зауважив, що він усвідомлював, що справа може піти таким шляхом, насамперед тому, що влада України не йде на діалог зі своїм народом, тому, це небажання домовлятися з людьми призводить до радикалізації на вулицях. Друга причина, на думку Фюле, полягає в тому, що політичному процесові України ніколи навіть не дали можливості подолати розбіжності.

«Я щойно мав телефонну розмову із виконуючем обов’язків прем’єр-міністра України (Сергієм Арбузовим) і зазначив, що бачити «Беркут» із «калашниковими» є причиною глибокої занепокоєності. Він мене запевнив, що і він особисто і влада робитимуть все для того, щоб ця зброя «мовчала». І в ім’я українців та майбутнього їхньої держави я молитимуся за те, щоб це було саме так», – заявив єврокомісар.

Дещо раніше реакцію на події в Україні висловила й голова європейського дипломатичного корпусу Катрін Аштон, яка заявила, що українські політичні лідери мають усвідомити спільну відповідальність за події в Києві у вівторок задля виходу з політичної кризи.

Відповідальність за ситуацію в Україні лежить на владі – Бузек

Колишній президент Європарламенту Єжи Бузек зі свого боку теж заявляє про відповідальність, яка, на його думку, лежить на владі.

«Відповідальність – на владі не лише Януковича, але й Верховної Ради. Політики України повинні взяти на себе відповідальність за ситуацію та підійти до відвертих переговорів за круглим столом», – зазначив польський політик.

Так само у Брюсселі лунали й рішучіші заклики до дій, націлених на винуватців у насиллі.

Насамперед, до активної позиції європейських лідерів закликала присутня на відкритті фотовиставки за мотивами Євромайдану співачка Руслана Лижичко. Вона просить очільників ЄС негайно вилітати до Києва. «Якщо голова дипломатії ЄС Аштон чи єврокомісар Фюле прибудуть до України, то насилля там припинеться, каже вона.

«Спровокував ситуацію Янукович, який відмовився від діалогу. Не можна залишатися сліпими й шукати, хто на кого пішов перший на вулиці. Вулиця – це відображення поганої політики», – додає Руслана.

Сарюш-Вольські: ЄС повинен тиснути на замовника – Росію

Тим часом, інший польський євродепутат Яцек Сарюш-Вольські каже, що ЄС тепер повинен посилити тиск на справжніх господарів цієї ситуації, тобто, на Москву.

В інтерв’ю Радіо Свобода він заявив: «Заклики до діалогу та уникнення насилля треба робити, але я не впевнений у їхній ефективності. Особливо, з огляду на рішучість Януковича силою розігнати Євромайдан, що ми, власне, нині й спостерігаємо. Євросоюз повинен тиснути на справжніх замовників цієї ситуації, тобто, на Москву».

В свою чергу, президент Європейського економічного й соціального комітету Анрі Малосс звернувся до лідерів Євросоюзу із закликом, негайно накласти візові санкції та заморозити активи всіх винуватців насилля та загибелі людей на Євромайдані.

Дещо раніше у вівторок голови дипломатичних відомств Швеції та Польщі закликали до діалогу та демократії, що на їхню думку, є єдиним рішенням.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський у своєму мікроблозі в мережі Twitter написав, що Україні терміново потрібен компроміс.

Тим часом, голова українського зовнішньополітичного відомства Леонід Кожара закликав «іноземні держави та міжнародні організації до об’єктивних та неупереджених оцінок розвитку ситуації в Україні» та заявив, що очікує на «засудження з їхнього боку протиправних дій радикальних сил».

«Ці протизаконні дії, які ставлять під загрозу життя та безпеку громадян України та конституційний лад в державі, вимагають від органів влади належної оцінки та адекватного реагування в межах чинного законодавства з метою відновлення правопорядку», – йдеться у заяві голови українського МЗС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG