Доступність посилання

ТОП новини

Журналістів Радіо Свобода в Азербайджані звинувачують у шпигунстві


Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода виступило у вівторок із заявою з приводу звинувачень у шпигунстві, які висунули проти двох журналістів Радіо Свобода в Азербайджані. Цей крок став нарощуванням тривалих кампаній із метою змусити їх замовкнути, мовиться в заяві.

Зокрема, журналістку Хадіджу Ісмаїлову, відому журналістськими розслідуваннями з викриттями корупції у владі та інших порушень, у вівторок викликали на допит як свідка у справі про оприлюднення державних таємниць.

Цього ж дня проти неї порушили кримінальну справу після того, як вона оприлюднила у фейсбуці копію документа, що виглядає як контракт Міністерства національної безпеки Азербайджану про вербування інформатора.

Справа про державні таємниці виникла по тому, як минулого тижня проурядовий сайт звинуватив Ісмаїлову в тому, що вона передала інформацію, яка дискредитує деяких діячів опозиції в Азербайджані, працівникам апарату Конгресу США, які прибули до Баку як американські розвідники. Цю статтю поширили й інші проурядові засоби інформації, а депутати парламенту від владних сил закликали розслідувати діяльність Ісмаїлової і називали Радіо Свобода «шпигунською мережею США в Азербайджані».

Цього ж тижня ще один журналіст Радіо Свобода в Азербайджані Яфез Гасанов отримав через фейсбук звинувачення в тому, що він «іноземний агент», і погрози смертю.

Президент Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Кевін Клоуз назвав ці події тривожними й наголосив: «Звинувачення у шпигунстві, які лунають у провладних засобах інформації проти дисидентів і людей із незалежним мисленням були звичні в радянські часи, а зараз ми знову бачимо їх у країнах, які постали на місці СРСР. Ці останні звинувачення абсурдні і небезпечні. Я вважаю, що вони політично мотивовані і сфабриковані, щоб переслідувати наших колег».

Посольство США в Баку теж назвало звинувачення у збиранні розвідницьких даних абсурдними.
XS
SM
MD
LG