Доступність посилання

ТОП новини

Люди повстануть «океанською хвилею», якщо розженуть Майдан – екс-голова СБУ


Важелі для того, щоб зупинити насильство в Україні, є лише у президента. І головна відповідальність лежить на владі, вважає колишній голова Служби безпеки України, голова Всеукраїнської громадської організації «Сила і честь» Ігор Смешко. Як зазначив він у розмові з Радіо Свобода, якщо буде силовий розгін Майдану, то люди повстануть знову «океанською хвилею».

«Все це віддається величезним болем у серці, тому що ми є свідками того, що громадянське суспільство, яке вже де-факто народилося в Україні (це навіть статистичні дані), більше половини населення України, мені здається, на років 10-20 вже попереду в свідомості і розвитку нашої політичної еліти при владі, як політичної сили, яка зараз має всю повноту влади в державі, так, на жаль, і в свідомості тієї політичної опозиції, яка зараз формально представляє інтереси опозиційних сил», – зазначає Ігор Смешко.

«По-перше, відповідальність головна зараз лежить в руках влади, – зауважує екс-керівник СБУ. – Вона сконцентрована з 2010 року, в одних руках – три гілки влади, які де-юре, начебто, по Конституції незалежні, а де-факто координуються з одного центру, уникають публічної прозорої політики, вважають, що розсмокчеться саме по собі і вони зможуть все ж таки однозначно перемогти. Політична опозиція не здатна сформувати стратегічний план, стратегічне бачення покрокове не для того, щоб просто прийти до влади і змінити обличчя, а щоб змінити систему влади в Україні таким чином, щоб де-факто зробити три незалежні гілки влади, де одна іншу контролює. Це залежить зараз від однієї людини, яка бере на себе персональну відповідальність, від президента. У інших сторін зараз немає жодних важелів для того, щоб зупинити насильство. При чому, якщо буде ухвалене рішення на зачистку, а воно зараз уже фактично іде на вулиці, зачистка Майдану – цей Майдан не останній, а він повернеться хвилею океанською на Майдан, знову ж таки в центр міста, більше того, і по всій країні. Рішення, якщо хто приймав і радив на силовий варіант розгону Майдану – це крок до громадянської війни вже настільки реальний, що повинна усвідомлювати влада, яка формує таке рішення, повну відповідальність за це».

«Я взагалі вважаю, що з історичного досвіду в таких вирішальних моментах старійшини народу і нації завжди збиралися разом і впливову свою думку говорили молодим політикам. А всі нинішні політики, порівняно, припустимо, з нашими де-факто президентами, я б назвав ще двох секретарів Ради безпеки – Горбуліна, Марчука, екс-голову парламенту Мороза, при яких фактично була Конституція 1996 – це є рада старійшин, яка повинна давно вже працювати разом з президентом і виступати арбітром у перемовинах. Але і опозиція, і влада, на жаль, втратили шалений час. Зараз це треба робити негайно. По-перше, зупинити де-факто будь-які дії на Майдані, відкликати сили міліції на 200 кроків назад. Також опозиція повинна особисто взяти відповідальність за те, щоб не було силових дій з боку Майдану. Я ніколи не підтримував силові дії з боку і протестувальників. У нас в Україні силові дії з будь-якої сторони – це крах держави в її кордонах і розпад нашої державності», – наголошує Ігор Смешко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG