Доступність посилання

ТОП новини

У Сенаті США вимагають санкцій: відповідальна за погіршення влада Януковича


Джон МакКейн (п) і Кріс Мерфі (л) на Майдані в Києві, 15 грудня 2013 року
Джон МакКейн (п) і Кріс Мерфі (л) на Майдані в Києві, 15 грудня 2013 року
Двоє сенаторів США, республіканець Джон МакКейн і демократ Кріс Мерфі, закликали сьогодні до цілеспрямованих санкцій проти діячів в Україні, які вчинили, наказали вчинити чи матеріально підтримали акти насильства проти мирних громадян України чи які причетні до відступу демократії в Україні.

Сенатори наголосили, що ці санкції, які вони вже почали розробляти, не мають і не будуть зачіпати народ України чи Україну загалом. Ці санкції, мовиться в заяві, будуть вузько спрямовані проти тих осіб, які мають відповісти за порушення прав людини і підрив демократії. Сенатори додали, що перебувають у контакті з адміністрацією президента США й очікують на співпрацю з нею при розробці законопроекту про такі санкції.

Засудивши вчинені в Україні злочини, що призвели до загибелі людей, серед них і від рук декого з учасників протиурядових протестів, автори заяви наголосили: остаточна відповідальність за погіршення становища в Україні лежить на владі президента Віктора Януковича. Саме вона відмовилася піти на суттєві і вчасні кроки, щоб розв’язати політичну й економічну кризу шляхом діалогу, а натомість пішла на непрозорі оборудки з фінансуванням від Росії як спосіб уникнути необхідних реформ, мовиться в заяві.

За словами сенаторів, вони постійно чітко давали знати: за нарощування насильства мають настати наслідки. «На жаль, цей час настав», – заявляють вони.

Сьогодні в Державному департаменті США заявляли про можливість переглянути список українців, проти яких уже діють візові санкції через насильство на Майдані, а президент Барак Обама погрозив сьогодні ж українським діячам «наслідками» в тому разі, якщо в Україні «перейдуть межу».
XS
SM
MD
LG