Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові блокували курсантів Академії внутрішніх військ


Силовики та активісти побилися у Харкові
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Силовики та активісти побилися у Харкові

Із Харкова до Києва їде поповнення курсантів внутрішніх військ – така інформація з’явилася на сторінці Євромайдану в Facebook. Однак в академії це спростовують.

У Харкові в середу розгорілися сутички біля брам Академії внутрішніх військ МВС України. Активісти Євромайдану та футбольні фанати ультрас намагалися блокувати під’їзди до вишу, аби не пропустити машини з курсантами, яких керівництво академії за наказом готове відправити до Києва на підмогу силовикам. Після кількох сутичок між протестувальниками та бійцями «Беркута» і людьми спортивної статури, так званих «тітушок», з’явилися перші постраждалі, серед них і журналіст – травму голови отримав оператор телеканалу «СТБ».

Пізно увечері навколо Академії внутрішніх військ МВС України було порожньо. Після 20-ї години звідси від’їхали останні машини з правоохоронцями та бійцями спортивних клубів (тітушок). Достеменно невідомо, чи вдалося автобусам із курсантами вирушити до столиці. За повідомленням на сторінці Євромайдану, з вишу внутрішніх військ виїхало 12 автобусів зі студентами четвертого і п’ятого курсів. Але цей факт не підтвердили у приймальні начальника академії.

Упродовж вечора бійці спецпідрозділів та тітушки проводили жорстокий розгін активістів Євромайдану та ультрас. Вони відтіснили мітингуючих до станції метрополітену, застосовуючи петарди, бити і пакети із битим склом.

Кількох мітингуючих із травмами до лікарень забрала швидка, також відомо про травму голови журналіста з телеканалу «СТБ».

Як визнали блокадники Академії внутрішніх військ, їхні сили були слабкішими від прийомів правоохоронців, тому вони вирішили припинити свою акцію – активісти Євромайдану перебазувалися на своє звичайне місце до пам’ятника Шевченку.

Ще в першій половині дня на сторінці «Правого сектору» в соцмережах з’явилася інформація, що неначебто на 13:00 в Академії внутрішніх військ Харкова призначені збори курсантів четвертого-п’ятого курсів для відправки у столицю для підсилення правоохоронців. Після чого біля контрольно-пропускного пункту міліцейського вишу зібралися євромайданівці та футбольні фанати «Ультрас». Мітингуючі виголошували гасла: «пожалій дітей».

Буде виконаний будь-який наказ з гори – Пеньков

Радіо Свобода впродовж дня намагалося з’ясувати подробиці щодо цього наказу. У приймальні начальника академії, відмовляючи у коментарі, посилались на зайнятість керівництва. Разом з тим перший заступник начальника Академії внутрішніх військ МВС Володимир Пеньков заявив, що тут виконають будь-який наказ начальства з гори.

«Якщо надійде наказ, тоді вирішуватимемо, хто туди поїде. Ми нікого не збираємося відправляти», – запевнив Володимир Пеньков.

Радіо Свобода вдалося побачити, через паркан курсантів у обмундируванні, що вишикувалися на подвір’ї, а також вантажівки, заповнені наметами. Згодом, щоб запустити з вулиці мікроавтобус та машини з написом «люди», курсанти вдалися до застосування сльозогінного газу. Його розсіювали згори на людей через паркан. І вже тоді відкрилися брами, хлопці в курсантській формі з палицями розштовхали протестувальників, утворили щитами коридор і запустили в середину машини.

«Ворота швидко відкрилися і ми побачили, що прямо під брамами стоять молоді хлопці внутрішніх військ у шоломах, зі щитами та дубинками на поготові. І буквально через дві секунди хлопці пішли на нас. А у нас же ніякої зброї, ні касок, ми беззахисні. Я сюди прийшов їх не бити, не кидатися в них камінням, а поспілкуватися, знайти компроміс, аби моїх однолітків не відправляли до Києва на м’ясорубку», – каже очевидиць першого нападу на протестувальників Олександр.

Харківська міліція, через свій офіційний сайт повідомила, що за фактом порушень громадського порядку біля академії внутрішніх військ у Харкові відкрито кримінальне провадження. Блокування контрольно-пропускного пункту правоохоронці розцінили як порушення громадського порядку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG