Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні стандарти не передбачають вогню на ураження для припинення заворушень – омбудсмен


Жоден міжнародний стандарт не дозволяє правоохоронцям вести вогонь на ураження для припинення масових заворушень, заявляє уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська.

«Навпаки, міжнародні документи закликають до мінімізації шкоди внаслідок застосування сили. Інакше такі дії є злочином», – йдеться в заяві Лутковської, поширеній сьогодні.

За її визначенням, фактично на вулицях Києва «відбуваються воєнні дії».

«Я звертаюсь до всіх, хто задіяний у цих подіях. Жодна політична криза не може бути виправданням у випадку смерті навіть однієї людини. Жодне політичне протистояння не варто того, щоб через нього гинули, ставали каліками, втрачали здоров’я сотні громадян України», – заявляє Лутковська.

Омбудсмен наголосила, що будь-який конфлікт має бути вирішений за столом переговорів, мирним шляхом. «Шляхом політичного компромісу, взаємних справжніх кроків сторін назустріч одна одній. У зв’язку із цим я закликаю, я прошу негайно припинити кровопролиття на вулицях Києва та міст України задля збереження людських життів. Ніколи не пізно зупинити стрілянину, щоб зберегти людські життя і людські долі», – наголошує Лутковська.

Омбудсмен також заявила про понад 50 загиблих у протистояннях у центрі Києва. За її словами, лікарні переповнені пораненими. «Госпіталізовано сотні людей. Сьогодні я особисто провела моніторинг київських лікарень, вони переповнені. Там перебувають десятки людей із вогнепальними пораненнями», – сказала Лутковська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG