Доступність посилання

ТОП новини

Санкції ЄС: замороження активів представників режиму Януковича


Брюссель – Розділений між переговорною місією в Києві та екстреним засіданням європейських дипломатів у Брюсселі, Європейський cоюз у четвер врешті-решт дійшов рішучого висновку: накласти заборону на ввезення в Україну технічних засобів для репресій, відмовити у в’їзді та заморозити активи винних у загибелі людей та насиллі в Україні.

У той час, як голови дипломатичних відомств Німеччини, Франції та Польщі в Києві намагалися знайти вихід із кривавої української кризи, міністри закордонних справ решти країн ЄС у Брюсселі за їхньої допомоги намагалися сформулювати відповідь на ескалацію конфлікту.

Як заявила наприкінці екстреної наради міністрів закордонних справ голова європейського дипломатичного корпусу Катрін Аштон, жахливі повідомлення з України примусили піти на санкції.

«Ми маємо невідкладно звернутися до адресних санкцій і домовилися позбавити експортних ліцензій на обладнання (засобів) внутрішніх репресій. Ми попросили відповідні органи в Раді ЄС негайно зробити всі потрібні приготування. Ця робота буде зроблена з огляду на розвиток ситуації в Україні. Як завжди, ми тісно працюватимемо із міжнародною спільнотою в пошуку довготривалих рішень із залученням усіх сторін для врегулювання цієї кризи», – заявила верховний представник ЄС із зовнішньої політики.

Відповідальність – на режимі Януковича

Італійський дипломат Емма Боніно уточнила, що рішення впровадити візові та фінансові блокування щодо винних у насиллі в Україні було ухвалене за згодою із трьома колегами, що перебувають в Києві, тобто, французом Лореном Фабіусом, німцем Франк-Вальтером Штайнмайєром та поляком Радославом Сікорським.

За все скоєне відповідальність лежить на режимі Януковича
Емма Боніно
«Важливо, що ми водночас відкриваємо візові можливості представникам громадянського суспільства, пораненим протестувальникам та простим українцям. Водночас, ЄС надаватиме Україні гуманітарну підтримку та медичну допомогу», – зауважила голова італійського зовнішньополітичного відомства, додавши, що позиція співдружності така: із владою приходить відповідальність, тож за все скоєне відповідальність лежить на режимі Януковича та уряді, але ми не можемо відкидати й те, що існують групи екстремістів, які проникли до лав Майдану».

Українська влада протиставляє себе нормальному мисленню всього світу
Вільям Гейґ
Британський дипломат Вільям Гейґ зі свого боку зазначив: «Допустивши такі дії, українська влада протиставляє себе нормальному мисленню всього світу. Ми закликаємо до негайних і далекосяжних змін поведінки українського уряду, щоб забезпечити мирне й демократичне вирішення ситуації. Неправильно називати протестувальників терористами».

Британський дипломат додає, що «більшість цих людей просто хоче кращого майбутнього для своєї країни».

Окрім блокування активів осіб, яких визнають причетними до насильства, і заборона їхнього перебування у країнах ЄС, пролунала також пропозиція від дипломатії Італії – запровадити щодо України ембарго на постачання зброї. Ця пропозиція зрештою отримала підтримку європейських дипломатів.

Тим часом, рішення щодо впровадження санкцій, яке після довготривалих коливань та сумнівів ухвалили голови європейських МЗС, – політичне. Як пояснюють джерела в дипломатичних колах, всі технічні доробки цього кроку, включно зі списками відповідальних за насилля та вбивства в Україні, будуть складені пізніше. Вочевидь, вже 21 лютого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG