Доступність посилання

ТОП новини

Путін воліє знищити Україну, ніж допустити її процвітання – Ослунд


Андерс Ослунд
Андерс Ослунд
Москва як і раніше готова виконати свої зобов’язання перед Києвом. Російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв заявив у четвер, що Росія продовжить співпрацю з українськими партнерами в усіх напрямках. Одночасно він додав, що для цього необхідно, «щоб самі партнери були в тонусі, і влада в Україні була легітимною та ефективною». Він пояснив, що українська влада повинна «захищати» своїх громадян, «щоб об цю владу, як об ганчірку, не витирали ноги». Прокоментувати економічну співпрацю України з Росією та її умови Радіо Свобода попросило відомого вашингтонського економіста Андерса Ослунда.

– Пане Ослунд, на думку аналітиків у Києві, Росія відверто погрожує українському керівництву, що якщо воно не вживе сили для придушення протестів, грошей Москва більше не дасть. В разі зміни влади у Києві, що новий уряд зміг би протиставити цим погрозам?

– Звичайно, Росія припинить фінансову допомогу Україні, якщо зміниться влада. Але нічого страшного в цьому немає. Ця допомога шкодить Україні, тому добре, що вона припиниться.

Наступним фактором тиску на Україну є газ. Росія зупиняла його постачання двічі, у 2006 та 2009 році. Якщо вона зробить це ще раз, вона втратить значну частину свого ринку в Росії. Тому, я не думаю, що це дуже ймовірно.

Залишаються ще торгові санкції. Близько чверті українського експорту надходить до Росії. З цього експорту, близько третини є продуктами сільського господарства, які можна продати з легкістю будь-де у світі, включно з Європейським союзом, який, згідно з угодою про асоціацію, відкриває свій ринок для українських сільськогосподарських продуктів. Ще одна третина – продукти металургії. Тут буде складніше, будуть втрати на перехідному періоді, бо ці товари продаються на ринку у великих кількостях, і потребують довгострокових контрактів. Втрати будуть пов’язані з пошуком нових довгострокових покупців.

І третя категорія товарів – продукція військово-промислового комплексу. Йдеться про мотори до літаків, складові ракет, які Росія використовує для своєї продукції. Сумніваюся, що Росія буде блокувати цю групу товарів.

– Що могла б зробити Європа для того, щоб допомогти Україні в цей період?

ЄС дасть Україні набагато кращий доступ до європейських ринків
– До України прийдуть великі прямі інвестиції з Європи, якщо покращаться умови ведення бізнесу в Україні. Кроки до його покращення прописані в угоді про асоціацію з Європейським союзом. І, як я згадав, угода про вільну торгівлю з ЄС дасть Україні набагато кращий доступ до європейських ринків. Зрештою, досвід Молдови і Грузії, чий експорт протягом довгого часу був повністю заблокований, лише виграли від цього в кінцевому результаті, бо їхня економіка значно швидше реформувалася і покращилася. Тож для української економіки це могло б стати серйозним стимулом.

– Росія підштовхує президента України Віктора Януковича до силового сценарію. Яка Москві та українській владі економічна вигода від нього?

Метою президента Путіна є показати, що Україна не зможе досягти успіху
– Мало, хто виграє від громадянської війни. Очевидно, що метою президента Путіна є показати, що Україна не зможе досягти успіху як країна, що орієнтується на західну демократію. Тому він краще її знищить, ніж допустить її процвітання.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG