Доступність посилання

ТОП новини

На владу зійшла чума? (Огляд преси)


Київ – Жовті прапори здавна є загальноприйнятим міжнародним позначенням наявності чуми. Учора, як нагадує газета «Україна молода», бійці «Беркута» та спецпідрозділів СБУ, які розстрілювали Майдан бойовими набоями із автоматів Калашникова, мали на рукавах саме жовті пов’язки. Таким чином оборонці влади мали відрізняти один одного з-поміж екіпірованих повстанців. Напередодні, коли майданівців на смерть забивали бейсбольними битками привезені в Київ бандити-тітушки, ознаками провладних бойовиків були білі й червоні стрічки на рукавах. Тепер – жовті. На владу зійшла чума, зауважує видання. Трьом президентам вдавалося зберігати громадянський мир, але Віктор Янукович перейшов межу, за якою сотні смертей. Що за цією межею? Одне з двох: або остаточне прощання з радянським спадком, або остаточне повернення в російську орбіту. Однак Майдан довів, що розстріляти його не можна. Влада ж показала, що навіть до краю роздутий штат силовиків не спроможний впоратися з більшістю власного народу, наголошує газета.

Якби не було Володимира Путіна, в Україні панував би мир, наголошує дописувач газети «День». Саме Росія змусила Україну відмовитися від підписання економічної угоди, запропонованої ЄС у жовтні, розпочавши торгову війну проти українського експорту. Саме Росія запропонувала дешевий газ і вигідні кредити, коли українська економіка похитнулася. Саме Росія надала сотні «радників» ключовим українським структурам та міністерствам, включаючи секретні служби СБУ, щоб контролювати дотримання ними сценарію Москви. Якби не безмовний путч Росії, українцям би не довелося будувати барикади на вулицях, протестуючи проти зловживання владою нинішнім режимом.

«Хто врятує мир?» – у статті під таким заголовком «Комерсант Україна» публікує думки експертів про можливі шляхи примирення в країні. Зокрема, письменник Юрій Андрухович вважає, що для цього потрібно зупинити насильство, до якого вдалися спецпідрозділи та інші силовики, і випровадити їх з столиці.

Після перебування в Українському домі силовиків постраждали фондосховища Музею історії Києва, інформує газета «День». Ящики з колекціями були відкриті, деякі картини зникли, немає техніки, особистих речей, а наукові відділи розгромлені. Стаття так і називається «Музейні фонди таки розгромили».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG