Доступність посилання

ТОП новини

Іран виконує ядерну домовленість – МАГАТЕ


Іран виконує нині чинну тимчасову домовленість зі світовою спільнотою щодо його ядерної програми, свідчить оприлюднений у четвер новий звіт Міжнародного агентства з атомної енергії.

Як мовиться у звіті, Іран, зокрема, скоротив свої запаси високозбагаченого урану і не відновлює будівництва атомного реактора в Араку.

Звіт був оприлюднений невдовзі по тому, як Іран, із одного боку, і США, Росія, Китай, Велика Британія, Франція й Німеччина, з іншого, завершили в четвер в австрійському Відні перше коло переговорів, що мають на меті узгодити остаточну всеохопну домовленість щодо іранської ядерної програми. Початок наступного кола запланований на 17 березня.

Нова угода має стати тривалим продовженням нині чинної тимчасової домовленості, укладеної в листопаді минулого року. За нею Іран зупинив деякі аспекти своєї ядерної програми, а у відповідь проти нього скасували частину санкцій, запроваджених раніше через цю програму.

Світова спільнота намагається переконати Іран довести суто мирний характер його ядерної програми, про який стверджує Тегеран, і спростувати підозри світу, що Іран лише прикривається такими заявами й насправді таємно намагається здобути ядерну зброю. Тегеран наразі не надав таких доказів.
XS
SM
MD
LG