Доступність посилання

ТОП новини

У Єгипті судять журналістів за терористичними звинуваченнями


У Єгипті в четвер почався судовий процес у справі 20 журналістів за звинуваченнями в наданні допомоги терористичній організації і в підготовці неправдивих повідомлень. Процес у столиці Каїрі відкрили і відразу ж відклали до 5 березня.

Під вартою перебувають вісім із журналістів, решту судять заочно. Серед звинувачених – троє працівників англомовної редакції арабського телеканалу «Аль-Джазіра», серед яких один громадянин Австралії, ще один має єгипетське і канадське громадянства. Їх арештували наприкінці грудня.

Серед підсудних заочно теж є іноземці – двоє британців і громадянка Нідерландів.

На слуханні в четвер троє журналістів «Аль-Джазіри» не визнали ніякої вини і скаржилися на психологічно неприйнятні умови їхнього тримання під вартою. Інші п’ятеро підсудних, студенти, арештовані окремо від журналістів, заявляли, що зазнали тортур, зокрема, електрошоком.

Звинувачення стверджує, що журналісти перетворили свій номер у п’ятизірковому готелі у престижному районі Каїра на центр поширення інформації поміркованого мусульманського руху «Мусульманське братство», який нинішня влада країни проголосила терористичною організацією. Журналістів також звинувачують у фабрикації повідомлень про Єгипет із метою представити країну у стані громадянських заворушень, щоб пошкодити її образ.

Різні правозахисні організації вже засуджували цю справу як грубий напад на свободу висловлювання і свободу засобів інформації.

Телеканал «Аль-Джазіра» з Катару, який працює на весь арабський світ, а також має версії іншими мовами світу, заявляє, що з 20 звинувачених його працівниками є тільки вісім, решта ж – звичайні члени «Мусульманського братства», яких притягли до справи, щоб штучно надати їй більшої ваги.

Кілька військових влад Єгипту, що керували країною після скинення 2011 року президента Хосні Мубарака, часто звинувачували «Аль-Джазіру» у створенні загрози національній безпеці країни тим, що канал у своїх передачах підтримував ісламістів. Минулої осені в Єгипті заборонили роботу єгипетської версії телеканалу, а студію англомовної версії в Каїрі закрили, через що її працівники перебралися до готелю.

«Аль-Джазіра» є приватним телеканалом, але в Катарі підтримують скиненого минулого року президента Єгипту Мухаммада Мурсі і рух «Мусульманське братство», чільником якого він раніше був.
XS
SM
MD
LG