Доступність посилання

ТОП новини

Українці йдуть на Майдан не мучитись, а перемагати – білоруський опозиціонер


Білоруси вшановують пам’ять загиблих українців
Білоруси вшановують пам’ять загиблих українців
Мінськ – Після останніх кривавих подій у Києві у Мінську до памʼятника Шевченкові несуть квіти і свічки. Своє співчуття українцям висловили і влада, й опозиція, представники якої постійно бувають на Майдані. Оцінюючи останні події, експерти водночас кажуть: за подіями в Україні стежать не лише прості громадяни, але й білоруська влада, яка у разі спроб повторення масового протесту на кшталт Майдану діятиме, імовірно, жорсткіше за Януковича.

Із Києва у Білорусь щойно повернувся представник опозиції Ярослав Бернікович, який має досвід масових протестів проти президента Лукашенка 2006 і 2010 років у Мінську, жорстоко розігнаних спецназом.

«Головне враження від порівняння тодішніх білоруських подій з нинішніми українськими – це різний настрій протестувальників. На Площу-2006 білоруси йшли страждати за свободу: ми всі були готові до розгону в будь-який момент. Всі були переконані, що це все одно станеться, що нас і відправлять у тюрми, що «омоновці» будуть бити, знущатися, і нам залишається лише гідно це прийняти. На Майдані тепер настрій зовсім інший: сюди люди зібралися, щоб боротися за свободу. Не мучитися, а перемагати!» – розповідає він.

Ярослав Бернікович дуже вражений самоорганізацією людей на Майдані, їхньою рішучістю. Водночас багато хто з мінських експертів каже: з огляду на український кривавий досвід, білоруські опозиціонери навряд чи тепер покличуть співгромадян на свою Площу. Досвід протестів в Україні, ймовірно, спонукатиме Лукашенка до ще жорсткіших заходів.

Лукашенко співчуває Януковичу

Президент Білорусі у четвер надіслав Віктору Януковичу телеграму зі співчуванням, у який зокрема написав: «Білорусь завжди засуджувала протиправні дії учасників політичних конфліктів і неконституційні методи вирішення внутрішньополітичних розбіжностей, які неминуче призводять до ескалації насильства».

Тоді як державні ЗМІ Білорусі називають учасників мітингу в Києві «радикалами» та «правоекстремістами», серед пересічних білорусів важко знайти симпатиків президента Януковича, який має білоруське коріння. Люди, які цими днями приходять до будинку посольства України в Мінську, не стримують сліз.

«Ми прийшли покласти квіти на честь тих людей, які зараз борються проти насильства і проти тиранії. І те, що зараз відбувається в Україні, стосується всієї Європи, а не тільки України, всіх європейців, і нас теж. На кому відповідальність? Звичайно ж – на Януковичі. Якби він не наказав, то ніхто б і не пішов проти мирних громадян», – каже літня жінка.

Тим часом опитані Радіо Свобода політичні експерти з Мінська вважають, що реальне політичне вирішення ситуації в Україні можливе вже без Януковича. Зокрема – на нових виборах і президента, і парламенту.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

XS
SM
MD
LG