Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу вірити не можна, його необхідно судити (світова преса)


Світ із великим занепокоєнням обговорює ситуацію в Україні. Газети інформують про важкі багатогодинні переговори у ніч на п’ятницю делегацій Євросоюзу, Росії та лідерів української опозиції в адміністрації президента Януковича. Оглядачі також відзначають, що міністри закордонних справ Німеччини, Франції і Польщі та опозиція не схильні вірити обіцянкам президента Януковича про дострокові президентські вибори у грудні цього року. Європейські політики також попереджають сьогодні, що «Янукович ніколи не дотримувався слова». Видання тиражують заяви західних очільників, включно із держсекретарем США Джоном Керрі про те, що Янукович має відповісти перед судом за кровопролиття в Україні з його безпосередньої вини. Країни ЄС та США вже оголосили санкції проти українських урядовців, винних у розстрілах українців. Чимало світових видань попереджають про загрозу військового втручання Росії у кризу в Україні.

Лондонська Financial Times інформує про обіцянки президента Януковича на переговорах минулої ночі (з четверга на п’ятницю ) європейським посередникам, міністрам закордонних справ Франції, Німеччини, Польщі, Лорану Фабіюсу, Франку-Вальтеру Штайнмаєру і Радославу Сікорському, що він спроможний досягнути порозуміння з опозицією та погоджується на дострокові вибори президента України вже у грудні цього року. Але той же Лоран Фабіюс, як цитує газета, повідомляє у своєму Twitter: «Ми маємо бути дуже обережними» з висновками щодо домовленостей із Януковичем. Ситуація в Україні, як вважає лондонське видання, нагадує загрозу безпеці Європи, котра була у час російсько-грузинської війни 2008 року. Політики також висловлюють сподівання на успішне голосування у Верховній Раді, котра звечора вже зробила перший крок до припинення кровопролиття ухваленням закону про виведення військ і спецназу з вулиць Києва. Газета з Британії також зауважує, що ЄС і США вже погодилися на санкції, скасування віз та блокування активів українських офіційних осіб, винних у вбивствах та насильстві в Україні. Видання також цитує начальника Генерального штабу збройних сил України Володимира Замана, котрий розповідає журналістам, що був звільнений у ніч на п’ятницю президентом Януковичем за відмову застосувати війська проти Євромайдану.

Брюссельська EUObserver наголошує, що європейські міністри ведуть надзвичайно складні та затяжні переговори в Києві з президентом Януковичем і вже нібито отримали від нього запевнення про дострокові президентські вибори в Україні у грудні з метою подолати кризу в державі. Але, як цитує видання французького главу дипломатії Лорана Фабіюса, опозиція не згодна з таким підходом, побоюючись обману. Обидві групи переговорників у Києві – і ЄС, і українська опозиція – сумніваються, що Янукович дотримається своїх зобов’язань. Тут також повідомляється, що Євромайдан категорично виступає за негайну відставку президента Януковича. І є загроза подальшої радикалізації дій протестувальників, як попереджає видання, адже з наказу глави держави лише у четвер від куль силовиків Януковича загинуло до 100 беззбройних людей.

Польська Rzeczpospolita цитує євродепутата з Варшави Яцека Саріюша-Вольського, котрий закликає ЄС зупинити втручання Росії в Україні та попереджає, що президенту України вірити не можна, бо «Янукович ніколи не дотримувався свого слова». «Він завжди на сто відсотків не каже правди», наголошує польський політик і закликає ЄС вводити проти влади Януковича санкції, факти яких є певною гарантією руху України до розв’язання кризи.

Австрійська Die Presse вважає ухвалення Верховною Радою України у четвер увечері рішення про припинення «антитерористичної операції» президента Януковича «символічно важливим кроком», коли депутати наказали військам і спецпідрозділам піти до своїх казарм та заборонили застосовувати зброю проти мирних демонстрантів. Видання також повідомляє про телефонну розмову в ніч з четверга на п’ятницю віце-президента США Джозефа Байдена з президентом Януковичем та вимогу Вашингтона до українського глави негайно вивести війська з вулиць столиці та попередження його про персональну відповідальність за кров своїх співгромадян. Держсекретар США Джон Керрі, у свою чергу, попередив Януковича про судове розслідування кровопролиття в Україні, котре сталося, як вважають у Вашингтоні, з вини українського керівництва. Видання з Відня також попереджає про загрози подальшого насилля і загибелі людей в Україні, якщо у ці дні не вдасться зупинити протистояння в Києві.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG