Доступність посилання

ТОП новини

МВС застосовувало зброю проти протестувальників незаконно – юрист


МВС застосовувало зброю незаконно – юрист
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00
Заява в.о. міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка про те, що міліція законно використовувала зброю на Майдані, не відповідає дійсності, заявив Радіо Свобода юрист, старший науковий співробітник Інституту держави і права Миколи Сірий.

«Застосування снайперів, за чинним законодавством, передбачається лише в конкретних випадках проти осіб, встановлених як особи, які є злочинцями і щодо яких ухвалені окремі рішення про знешкодження цих осіб. Снайпери за своїми інструкціями у категоричний спосіб не мають права застосовувати зброю до невизначеного кола осіб», – заявив Сірий.

За словами юриста, якщо аналізувати події 20 лютого, «то снайпери застосовували зброю і вбили декілька десятків осіб, які перебували поза зоною безпосереднього конфлікту».

Як каже Сірий, заява Захарченка є декларативною. «У ній немає посилання на жоден нормативно-правовий акт, і це не випадково. Тому що немає жодного нормативно-правового акту, який би давав правові підстави із застосування зброї снайперами, автоматичної зброї на ураження людей», – наголосив юрист.

«Ця заява свідчить про те, що МВС діяло незаконно», – каже Сірий.

Захарченко сьогодні заявив, що працівники міліції несли службу з охорони громадського порядку без вогнепальної зброї, і щоб дати беззбройним міліціонерам можливість вийти з-під обстрілу з найменшими втратами, згодом на Майдан прибули озброєні правоохоронці. «Вони застосували зброю у рамках вимог Закону України «Про міліцію», – сказав Захарченко.

За даними Міністерства охорони здоров’я, у сутичках у Києві з 18 лютого загинули 77 людей, 581 – постраждали.

За даними медиків Майдану, лише за вчорашній день у Києві загинули від 70 до ста людей, понад півтисячі були поранені. При цьому медики кажуть, що в більшості людей одиничні поранення в голову або в серце.
XS
SM
MD
LG