Доступність посилання

ТОП новини

Міносвіти – під контролем студентів


Студенти зайняли приміщення Міністерства освіти і науки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Студенти зайняли приміщення Міністерства освіти і науки

Київ – Кілька сотень студентів зайняли у п’ятницю Міністерство освіти і вимагають зустрічі із його очільником Дмитром Табачником. Ні його, ані заступника міністра Євгена Сулими не виявилося на місці, тож їх вирішили почекати до понеділка, не покидаючи будівлі. Серед інших вимог – оголошення наступного понеділка днем жалоби за загиблими у Києві та заборона силовикам здійснювати перевірки вишів та гуртожитків.

Міносвіти тепер під контролем студентів. Кілька сотень активістів прийшли спочатку під стіни установи і поставили ультиматум: або до них вийде міністр Дмитро Табачник та його заступник Євген Сулима, або вони займуть приміщення. Однак заявлений демонстрантами час вичерпався, і вони увійшли всередину. Ні Табачника, ані Сулими всередині не було. Решті апарату прочитали вимоги демонстрантів. Основною із них є відставка керівництва Міносвіти, але це не єдина умова звільнення установи:

«Щоб у понеділок по всій країні Міністерство освіти оголосило день жалоби, і жоден заклад освіти не повинен працювати у знак цього. Ми повинні вшанувати пам’ять загиблих, серед яких є й студенти. Це раз. По-друге, допоки у Києві лунають постріли, жоден навчальний процес не повинен відбуватися. Наступна вимога – передають інформацію, що в університет Шевченка і в більшість інших столичних вишів приходили силовики, які намагалися перевіряти документи або заходити на територію студмістечка чи університету – міністерство повинно забезпечити, щоб у жодному випадку жоден міліціонер не мав права зайти на територію навчального закладу чи гуртожитку».

Заступник міністра освіти Олексій Дніпров заявив студентам, що нічого не знає про місце перебування Табачника і Сулими, бо, цитую, «за них не відповідає». А самі вимоги назвав «розпливчастими»: «Вимоги дуже такі розпливчасті, тут нічого не можу сказати. Нічого не забороняє керівнику навчального закладу зупинити навчальний процес, якщо він вважає це за потрібне. Міністерство у цьому питанні абсолютно нікого ні до чого не схиляє. Я запропонував підписати, якщо потрібно, відповідний лист або наказ щодо рекомендації навчальним закладам це зробити».

Міністерство добровільно віддало приміщення – активіст

Студенти мирно зайняли приміщення, усіх чиновників відпустили, дозволивши опломбувати свої кабінети, за винятком кабінетів Табачника і Сулими – там провели фотофіксацію документів, які містять публічну інформацію, і тільки потім їх закрили. Про це Радіо Свобода розповів член комітету з питань студентства і молоді Всеукраїнського об’єднання «Майдан» Сергій Пархоменко.

«Представники міністерства готові віддати студентам будівлю на користування, принаймні, до понеділка, за умови, що ми не будемо трощити все і псувати майно. А в понеділок студенти очікують, що прийде Табачник і підпише офіційно наказ, яким буде задовільнено усі вимоги студентів», – сказав він.

За словами Пархоменка, студенти зараз перебувають в актових і конференц-залах будівлі МОН, планується організувати там інформаційний центр та медпункт. Як розповів активіст, міністерство добровільно погодилось віддати студентам на користування будівлю і нікуди звертатися щодо її захоплення не буде. Те, що звернень про захоплення Міністерства освіти і науки не надходило, Радіо Свобода підтвердила речниця столичної міліції Ольга Білик.

Тим часом, як зазначає Сергій Пархоменко, офіційно оголосили страйки студентські ініціативи, зокрема, у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Чернівецькій та Закарпатській областях. За словами активіста, студенти зі Сходу і Півдня також протестують, але це індивідуальні ініціативи.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG