Доступність посилання

ТОП новини

Янукович захотів стати президентом південного сходу?


Віктор Янукович, Київ, 14 лютого 2014 року
Віктор Янукович, Київ, 14 лютого 2014 року
(Рубрика «Точка зору»)

Поки в Києві ховають убитих і намагаються знайти правові механізми виходу з ситуації, створеної багатомісячним небажанням Віктора Януковича рахуватися з масовими протестами в країні, над Україною нависла тінь Кремля. Ще кілька тижнів тому в соціальних мережах з’явилися карти, на яких територія нашої країни розділялася на кілька держав – і це аж ніяк не були фантазії публікаторів. Це виглядало справжнісінькою підготовкою громадської думки до долі, яку Україні хотів би підготувати Володимир Путін.

Власне, нічого нового в такому ставленні Москви до сусідніх країн немає. Саме в Кремлі наприкінці 80-х – на початку 90-х вирішили, що утримати союзні республіки в покорі центру можна тільки шляхом нагнітання конфліктів і суперечностей. Так і почалися конфлікти в Абхазії, Південній Осетії, Придністров’ї... Сказати, що Україну повністю це оминуло, я б не зміг. Перший і останній президент Криму Юрій Мєшков вже фактично готував півострів до дрейфу в сусідню державу, створив уряд із російських громадян, призначив головою своєї адміністрації росіянина, навіть запровадив у Криму московський час – символ імперськості. Але тоді українському керівництву і спецслужбам вдалося переграти Москву. До того ж і псувати стосунки з Леонідом Кучмою, тільки що обраним президентом України, в Кремлі не хотіли. Кучму на перших порах сприймали як проросійського політика – і, звичайно ж, втрата Криму знищила б всі надії на розворот до Москви всієї України. А тому сепаратист Мєшков був змушений возз’єднатися з Росією особисто – був буквально висланий з Криму до Москви, де проживає і донині.

Наступна серйозна небезпека для української територіальної цілісності настала 2004 року. Представники російського керівництва, які прибули до Києва з посередницькою місією для врегулювання конфлікту з результатами президентських виборів в Україні, запропонували Леоніду Кучмі махнути на Майдан рукою, переїхати в Харків, надрукувати в цьому місті тираж «Урядового кур’єра» з рішенням про перемогу на виборах Віктора Януковича і там же, в Харкові, провести інавгурацію наступника. Стверджують, що Кучма від цього варіанту відмовився, а ось Янукович не заперечував – але тоді влада була не в його руках.

Російська ідея воскресла вже в 2013 році, коли почався новий Майдан. Спочатку нею просто лякали іноземних дипломатів, стверджуючи, що «домовленостям із екстремістами» глава держави віддасть перевагу від’їзду до Харкова. Але потроху ідея стала набувати рис реального плану, узгодженого з російськими кураторами українських чиновників. Заяви керівника Харківщини Михайла Добкіна про необхідність перенесення в Харків столиці України не випадкові, як і створення «Українського фронту» в місті, яке одного разу вже було плацдармом для російського наступу на незалежну Україну. І те, що саме в Харкові відбудеться депутатський з’їзд південного сходу – це якраз справжнісіньке продовження нав’язаного ззовні сценарію.

Головне питання сьогодні в тому, чи створюється «Харківська республіка» під Януковича, чи він вже не потрібний Путіну як такий, що не виправдав кремлівської довіри. І що в цьому випадку буде робити президент Янукович – постарається «відвоювати» для себе рідний Донбас або ж «приватизує» кремлівський проект «Українського фронту» і стане президентом південного сходу?

Звичайно, у всіх цих рівняннях із кількома невідомими забувають про один важливий фактор – український народ. Я зовсім не впевнений, що українцям у Харкові, Одесі чи Дніпропетровську хочеться відокремитися від решти країни і жити під управлінням Януковича або – смішно сказати – нового вождя Добкіна. І сумнівів у тому, що нові сепаратистські плани скінчаться фіаско, у мене також немає. Просто ціна їхнього подолання може бути дуже високою.

Віталій Портников – київський журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG