Доступність посилання

ТОП новини

Україною замість Януковича тимчасово керуватиме спікер Турчинов


Представники Самооборони Майдану біля будівлі Верховної Ради, 22 лютого 2014 року
Представники Самооборони Майдану біля будівлі Верховної Ради, 22 лютого 2014 року
Київ – В Україні сформована нова тимчасова модель влади на чолі із новообраним головою Верховної Ради Олександром Турчиновим, який також координує діяльність органів виконавчої влади. Новосформована більшість призначила кураторів силових відомств – МВС, СБУ, Міноборони, Генпрокуратури. Експерти зазначають, що в подальшому формування тимчасових нових органів влади неминуче відбуватиметься зі значним елементом імпровізації.

Відтепер Верховна Рада стала головним центром влади в Україні. Про це заявив новообраний спікер парламенту, депутат від «Батьківщини» Олександр Турчинов. Окремим рішенням парламент доручив йому координувати та спрямовувати діяльність Кабінету міністрів та виконавчих органів влади.

Також парламент призначив нових тимчасових очільників силових структур. Відтепер роботу МВС координуватиме депутат від фракції «Батьківщина» Арсен Аваков, СБУ – депутат-ударівець Валентин Наливайченко, Міноборони – колишній голова генштабу Володимир Замана. Також парламент звільнив з посади в.о. генпрокурора Віктора Пшонку, а натомість діяльність Генпрокуратури координуватиме депутат-свободівець Олег Махніцький. Новообраний спікер наголосив, що ці призначення є тимчасовими.

Януковича визнали таким, що самоусунувся

Зараз відбуваються консультації про формування нового коаліційного уряду. Серед найімовірніших претендентів називають Арсенія Яценюка та Петра Порошенка. Депутати припускають, що впродовж найближчого тижня в парламенті буде створена коаліція, яка в свою чергу сформує уряд.

Після того, як Віктор Янукович заявив, що не збирається подавати у відставку, Верховна Рада конституційною більшістю голосів ухвалила постанову про самоусунення Віктора Януковича з посади президента та призначення дострокових виборів на 25 травня.

Експерти з конституційного права зазначають, що при формуванні нового уряду парламент в силу обставин не зможе дотриматися усіх вимог Конституції в редакції 2004 року і змушений буде імпровізувати, оскільки такі колізії, які виникли зараз, не передбачені в Основному законі.
Олександр Турчинов і депутат-регіонал Вадим Новинський в кулуарах парламенту 20 лютого
Олександр Турчинов і депутат-регіонал Вадим Новинський в кулуарах парламенту 20 лютого

Колишня влада змирилася і придивляється до нового лідера

Представник вже, можна сказати, екс-президента в парламенті депутат-регіонал Юрій Мірошниченко визнав, що спікера переобрано законно і конституційною більшістю. Хоча він не вважає Олександра Турчинова компромісною кандидатурою. Інші ухвалені парламентом рішення він назвав не правовими, а політичними.

Загалом, координатори фракції Партії регіонів навіть не намагалися керувати голосуванням своїх однопартійців, які ще нещодавно голосували за помахом руки першого заступника голови фракції Михайла Чечетова. Депутати продовжували залишати лави фракції Партії регіонів.

Крім нової більшості, у парламенті почала формуватися й нова опозиція. Депутат-регіонал Сергій Тігіпко заявив, що він в опозиції до нової більшості. У кулуарах парламенту політики та експерти припускали, що саме Сергій Тігіпко тепер може стати новим лідером Партії регіонів замість Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG