Доступність посилання

ТОП новини

Без міністрів, з тимчасовим президентом і Межигір’ям – підсумок недільної Ради


Київ – У неділю парламентарі усунули від влади трьох урядовців, повернули резиденцію «Межигір’я» у державну власність, скасували закон про засади мовної політики і призначили Олександра Турчинова виконувачем обов’язків президента, втім, лише до перевиборів. Депутати з колишньої більшості, хоча й підтримали більшість рішень, але не вдоволені, що їм не дали навіть почитати закони.

Про свій перший робочий день у сесійній залі прозвітували уповноважені з контролю за діяльністю силових структур. Відповідальний за СБУ Валентин Наливайченко заявив, що відомство зараз залишилось без керівництва – на роботі залишився лише один із заступників голови спецслужби – Володимир Породько. Відповідаючи на запитання щодо безпеки стратегічних об’єктів, зокрема атомних станцій, він заявив, що цим мали б займатись рядові працівники СБУ, однак точної інформації у нього немає.

Олег Махніцький, який контролює Генеральну прокуратуру, повідомив, що теперішнє місце перебування міністрів, генпрокурора та президента невідоме.
Подробиці спроби втечі з Донецького аеропорту колишніх високопосадовців розповів Арсен Аваков, який координує роботу МВС. За його словами, Олександра Клименка та Віктора Пшонку затримали, однак невідомі «відбили» їх у прикордонників.

«Вони намагалися вилетіти за межі України. Були затримані Державною прикордонною службою. Був конфлікт, стрілянина. Група озброєних людей увірвалася у приміщення, де були затримані ці особи, і звільнили їх. Зараз триває слідство. Іншої інформації немає. Жертв немає», – повідомив Арсен Аваков.

За його словами, з-під варти звільнили ще 64 затриманих за участь масових акціях протесту, згодом – ще трьох. Останнім залишив СІЗО Віктор Смалій – адвокат активіста «Дорожнього контролю» Андрія Дзиндзі.

«Межигір’я» у держвласності, Турчинов – в.о. президента

За три години роботи депутати Верховної Ради прийняли 11 законів та постанов і домовились продовжити засідання сьогодні з 16:00. Парламент першим рішенням повернув резиденцію «Межигір’я» у державну власність. «За» проголосували 324 народні депутати. Також усунули з посад в.о. міністра освіти Дмитра Табачника (326 голосів), Леонід Кожара більше не очолює МЗС (237 голосів), а Раїса Богатирьова – Міністерство охорони здоров’я (287 голосів).

Ще 285 голосів знадобилось, щоб призначити голову Верховної Ради Олександра Турчинова виконувачем обов’язків президента України. Ось як таке рішення мотивував віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський.

«У нас, на превеликий жаль, вакуум у державі, у відсутності перших посадових осіб держави, які не можуть підписати жоден закон. Всі закони, які ми зараз приймаємо, практично не мають юридичної сили. У нас немає президента, який це підписує. У нас жоден закон зараз не працює, що б ми не ухвалювали. Тому пропонується зараз покласти на голову Верховної Ради України обов’язки президента України», – пояснив «свободівець».

У парламенті знову мовні суперечки

Верховна Рада також скасувала мовний «закон Колесніченка-Ківалова» (232 голоси). Ухвалений у 2012 році за ініціативою Партії регіонів, цей закон передбачав «двомовність» у регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

На думку позафракційного Віктора Балоги, зараз час, коли треба займатись формуванням нового уряду та призначенням позачергових виборів на всіх рівнях, а такі закони можуть лише зашкодити.

«Це політична близорукість. Вона говорить про рівень політикуму у Верховній Раді. Це ще раз говорить, що нам треба термінову перезагрузку в парламенті. Ми не зможемо побудувати і зшити правий і лівий берег, якщо у нас не буде здравомислячих політиків. А я вважаю, що цей парламент не є здоровомислячий. Він шарахається зліва вправо, це не правильно», – резюмував він.

Попри одностайність щодо практично всіх законопроектів, у частини депутатів з колишньої більшості виникли зауваження щодо процедури голосування, адже депутатам навіть не роздали документи для ознайомлення і голосувати довелось «всліпу».

Колись найчисленніша фракція Партії регіонів продовжує зменшуватися, втративши ще чотири мандати. Загалом від початку політичної кризи цю фракцію залишило близько 80 народних обранців.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG