Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: лава підсудних чи еміграція?


Київ – Партія регіонів відмежувалася від свого почесного голови Віктора Януковича, звинувативши його у зраді. Експерти вважають, що на відміну від 2005 року усунутий глава держави вже не зможе повернутися в українську політику, проте в нього великі шанси опинитися на лаві підсудних.

З юридичної точки зору, рішення про усунення Віктора Януковича з посади президента є таким, що ухвалені в умовах крайньої необхідності.

«Дії Верховної Ради – на той єдиного легітимного органу в державі – це крайня необхідність з точки зору збереження і порятунку держави», – вважає вчений-правник, екс-віце-спікер Віктор Мусіяка.

Страховка від нового конституційного перевороту

На думку експерта, додаткової легітимації відставка Віктора Януковича не потребує. Натомість необхідно якнайшвидше ухвалити новий Основний закон, аби уникнути в подальшому конституційних переворотів.

Ми можемо стати свідками ситуації, коли прийде новий президент і Конституційний суд знову скаже: а ви порушили всі процедури можливі
Віктор Мусіяка
«Не виключаю, якщо не скликати Конституційні збори і вони не ухвалять Конституцію, яку народ затвердить на референдумі, ми можемо стати свідками ситуації, коли прийде новий президент і Конституційний суд знову скаже: а ви порушили всі процедури можливі», – упевнений Віктор Мусіяка.

Вже колишній представник президента у парламенті депутат-регіонал Юрій Мірошниченко назвав рішення парламенту, ухвалені після обрання нового спікера, політичними, а не правовими, хоча й визнав, що для цього були підстави.

Місце перебування самого Віктора Януковича наразі не відоме. Тим часом, Партія регіонів зреклася усунутого з посади президента, який досі був її почесним головою. Як заявив у відеозверненні лідер фракції Партії регіонів у парламенті Олександр Єфремов, «мільйонна партія фактично стала заручницею однієї корумпованої сім’ї».

Будь-які спроби вплинути на ситуацію, переконати президента не були почуті
Олександр Єфремов
«Будь-які спроби вплинути на ситуацію, переконати президента не були почуті», – зауважує він.

Тікати чи сідати?

На думку політолога Володимира Фесенка, у Віктора Януковича більше немає політичного майбутнього, натомість перед ним реальні перспективи опинитися на лаві підсудних.

Серед обвинувачених будуть Віктор Янукович і Віталій Захарченко, як мінімум. Майбутнє у Януковича за кордоном, якщо він хоче уникнути покарання
Володимир Фесенко
«Справа про притягнення винних у загибелі людей уже відкрита. Думаю, серед обвинувачених будуть Віктор Янукович і Віталій Захарченко, як мінімум. Майбутнє у Януковича за кордоном, якщо він хоче уникнути покарання. Або він просто може опинитися у в’язниці», – припускає політолог.

Щоправда, після президентських виборів 2004-2005 багато експертів та навіть деякі соратники Віктора Януковича казали про те, що у нього немає політичних перспектив. Але завдяки тому, що обвинувачення у фальсифікації виборів не були доведені, а очільники нової влади почали конфліктувати між собою, Віктор Янукович невдовзі повернувся у велику політику. Проте тепер теперішня ситуація принципово відрізняється від тодішньої.

«Розрізняються той Майдан і теперішній. Нинішній більш вимогливий і жорсткий», – наголошує Володимир Фесенко.

Між тим, у самої Партії регіонів високі шанси втриматися в українській політиці, зазначають експерти. Наразі у лавах її фракції залишається понад сто народних депутатів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG