Доступність посилання

ТОП новини

Львів’яни охороняють своє місто


Львів – Голова Львівської ОДА Олег Сало та його заступники написали заяви на звільнення. Але де саме перебував очільник області, ніхто не знає. Тим часом областю керує виконком Львівської облради, якому підпорядковані департаменти обласної адміністрації. Місцеві регіонали вже й не натякають про своє політичне минуле, побоюючись людського гніву.

Ситуація у Львові стабілізувалась завдяки самоорганізації львів’ян. Активісти Самооборони спільно патрулюють із міліціонерами. На вулицях міста чергують працівники ДАІ разом з активістами із рацією Варта 1. Активісти наголошують, що співпрацюють лише з тими працівниками ДАІ, які відмовились від хабарів, а львів’ян закликали дотримуватись законодавство і не порушувати правила руху, а в іншому випадку не сунути працівнику міліції хабар, а складати протокол і йти в суд.

Місто поволі отямилось від ночі гніву з 18 на 19 лютого, коли невідомі особи спровокували людей громити райвідділи міліції, управління СБУ, прокуратури та міліції. Львівські правоохоронці не одягають форму з огляду недовіри людей до міліції.

Чи безпечно почуваються львів’яни у місті?

– Безпечно, немає нічого такого, немає страху ходити вулицями.

– У місті безпечно, бо люди розуміють ситуацію. День місто було без міліції, але люди самоорганізувались, не було жодного безладу на вулиці, я ходив спокійно.

– Люди організувались, і всі стараються допомогти. Ми на роботі самоорганізувались. Неприємно, що ввечері вже бачив багато п’яних, може, на радостях, але ще зарано нам святкувати. Бо найближчі тижні будуть вирішальні, – говорили львів’яни.


Провокаторів у Львові немає

Активістів охорони міста можна розрізнити за яскравою жилеткою. Богдан Деленко працює у координаційному штабі Галицької району. Він розповів, що вже до охорони міста залучають менше людей, бо ситуація у місті налагоджується.

«Я у захопленні від львів’ян, від того, як вони швидко мобілізувались. Люди пропонували велосипеди для патрулювання. Працює автосотня, яка всі події випереджає, відслідковує нетверезих водіїв», – каже охоронець міста.

Групи провокаторів, яка по- варварськи громила установи Львова у ніч з 18 на 19 лютого, у місті немає, повідомив мер Львова Андрій Садовий. За попередньою інформацією, це були російськомовні курсанти і чинні міліціонери. В обласному управлінні прокуратури у них була болгарка і зброя.

«Сьогодні немає проблем з пересуванням у Київ і у бік кордону. Люди мають сильні емоції, вони часто виливаються за край, але треба спілкуватись з людьми. Нам важливо, щоб країна і область нормально функціонували», – говорить мер Львова Андрій Садовий.

Контролюють львів’яни і важливі стратегічні об’єкти, зокрема і львівський аеропорт. Як стало відомо Радіо Свобода, у вихідні зі львівського летовища намагався вилетіти чартерний рейс буцімто із сотнею дітей, а з’ясувалось, що мали вилетіти четверо осіб. Але хто саме, наразі невідомо.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG