Доступність посилання

ТОП новини

Чи дійсно усунення Януковича було конституційним?


Через три дні після суботнього голосування Верховної Ради України про зміщення з посади президента України Віктора Януковича внаслідок його «самоусунення» від виконання своїх президентських обов’язків, залишаються питання, які може порушити будь-який наступний уряд в Україні: чи дійсно усунення президента Януковича було юридично вірним кроком?

У неділю і понеділок парламент України ухвалював рішення за рішенням щодо нових ключових призначень у владі та обговорював варіанти формування нового уряду народної довіри. В неділю одним із ключових для країни було призначення Верховною Радою нового спікера Олександра Турчинова на посаду тимчасово виконуючого обов’язки президента до проведення дострокових президентських виборів, призначених парламентом на 25 травня.

Але всі ці голосування у Верховній Раді навряд чи примусять мовчати табір вже колишнього президента Януковича, чи нової української опозиції, чи – у майбутньому – нової влади України щодо юридичної правомірності усунення цього президента від влади.

Зрозуміло, що президент Янукович здійснив у останні дні свого правління кілька кроків, які підривають навіть його віру у свою законність як президента, серед них – втеча зі своєї адміністрації та залишення низки відео і письмових заяв про свій відхід з посади, включно з заявою про відмову від державної охорони, датовану заднім числом.

Хоча 63-річний глава держави після втечі з Києва, у п’ятницю ввечері, пізніше заявив, що не просив про свою відставку та називав голосування у Верховній Раді незаконними. Про це він сказав у суботу в інтерв’ю телеканалу UBR, підконтрольному його урядовцю Арбузову: «Я нікуди не збираюсь виїздити з країни. Я не збираюся подавати у відставку. Я законно обраний президент».

Цьому інтерв’ю передувало голосування у Верховній Раді. 328 народних депутатів проголосували, щоб усунути президента Януковича від влади, посилаючись на його «самоусунення» від виконання своїх обов’язків та вину в розстрілах мирних демонстрантів, в результаті яких загинуло понад 80 людей.

Юридичні сумніви залишаються

Згідно з угодою з опозицією за посередництва міністрів закордонних справ ЄС від 21 лютого, президент Янукович мав підписати закон Верховної Ради про повернення до Конституції 2004 року (бо сам Янукович відновив дію Конституції 1996 року, яка давала йому великі владні повноваження).

Пізніше Янукович так і не зміг підписати згаданий закон. Це може стати підставою для появи сумнівів у законності усунення від влади діючого на той час глави держави. Також Конституції України від 1996 і 2004 років однаково трактують причини відходу чи усунення президента від влади достроково, де, згідно зі статтею 111, парламент має право розпочати процедуру імпічменту «за державну зраду чи інший злочин президента». Але не зовсім чисте з юридичної точки зору голосування у суботу не зовсім відповідає процедурі, коли для імпічменту необхідний був висновок Конституційного суду та рішення, ухвалене трьома чвертями членів Верховної Ради – тобто 338 голосів депутатів.

Скептики чи незгодні можуть також сказати, що, згідно з Конституцією 1996 року, виконувати обов’язки президента до нових виборів мав діючий виконувач обов’язків прем’єр-міністра Сергій Арбузов.

Але ці юридичні невідповідності можуть бути спрощені вже у вівторок, коли Верховна Рада обере цілком законний уряд національної довіри, за яким, згідно з Конституцією 2004 року, закріплюється переважно повнота влади в Україні.

Захід визнав нову українську владу, а Росія висловлює сумнів у її легітимності

Один із авторів Конституції 1996 року, український законодавець та правник Віктор Мусіяка вважає усунення президента Януковича з посади з юридичної точки зору таким, що ухвалене в умовах крайньої необхідності.

«Дії Верховної Ради – на той день єдиного легітимного органу в державі – це крайня необхідність з точки зору збереження і порятунку держави», – сказав він Радіо Свобода.

Віктор Мусіяка також вважає, що необхідно негайно ухвалити на референдумі нову Конституцію України від Конституційних зборів, щоб надалі ніхто не міг без волі народу до неї втручатися жодним чином.

Хоча керівництво правлячої дотепер в Україні Партії регіонів вже визнало вину президента Януковича та порушення ним Конституції злочинами проти своїх громадян.

Європейська комісія у Брюсселі визнала у понеділок легітимність виконуючого обов’язки президента України Олександра Турчинова. Хоча прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив цього ж дня: «Суворо висловлюючись, сьогодні там (в Україні) спілкуватися ні з ким. Легітимність цілої низки органів влади там викликає великий сумнів».

Щоправда, і ЄС також оголосив у понеділок, що підпише угоду про асоціацію з Україною лише після виборів 25 травня та створення внаслідок цього нового уряду. Хоча перед цим у Брюсселі заявляли про свою готовність підписати угоду з Україною вже в березні цього року.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG