Доступність посилання

ТОП новини

У Путіна кошмар – як уникнути долі Януковича (світова преса)


У Європі вважають, що з крахом влади президента Януковича існуючі нині проблеми конституційності гілок влади в Україні можуть розв’язати лише вибори. Чимало відомих аналітиків закликають сусідів України – і ЄС, і Росію – дати можливість українському народові самому вирішувати свою долю і провести справжні вільні вибори у травні. Чимало світових видань також інформують, що ЄС і США готують фінансову допомогу з метою уникнути державного банкрутства України, на тлі наростаючої войовничої риторики з боку Кремля. Оглядачі також переконані, що нині Путін «переживає кошмари» і похапцем думає, як уникнути долі Януковича та вибухової хвилі української революції у себе вдома.

Польський президент Броніслав Коморовський, як інформує Rzeczpospolita, заявив у вівторок журналістам у Варшаві, що «проблеми конституційності гілок влади в Україні, які виникли внаслідок закономірного краху режиму президента Януковича, можуть бути успішно розв’язані наступними виборами». Коморовський також вважає нереальним сценарій поділу України внаслідок російської агресії зразка війни з Грузією 2008 року, бо, на його думку, «всі українські політики нині однозначно виступають за недопустимість якогось сепаратизму чи поділу держави». Польський президент також наголошує, що «такі сценарії нав’язуються людям в Україні ззовні, зокрема, засобами пропаганди з Росії». Коморовський також наголосив, що необхідно рахуватися й з одностайним підходом Заходу щодо територіальної цілісності України та неподільності її кордонів.

Брюссельський оглядач Ендрю Ретманн пише на сторінках EUObserver про те, що «Україна шукає фінансової підтримки ЄС та США на тлі наростаючих погроз з боку Росії». Видання також цитує інформацію посольства США у Києві про приїзд до України у вівторок заступника державного секретаря США Вільяма Бернса разом із офіційними представниками Міністерства фінансів з Вашингтона, для того «щоб у співпраці з ЄС та МВФ обговорити необхідну фінансову підтримку Україні». Тут також зауважують, що необхідні Україні на 2014-2015 роки близько 25 мільярдів євро макрофінансової допомоги можуть бути реально виділені «міжнародною конференцією донорів». Цю ідею підтримують у Європі та закликають і Москву брати участь у макроекономічній стабілізації в Україні, що вигідно й Росії. Захід закликає Україну до стриманості на тлі наростання войовничої риторики з боку Кремля щодо подій в Україні. Видання цитує висловлювання російського прем’єр-міністра Дмитра Медведєва про нібито антиконституційність дій у Києві «вуличних радикалів у масках із автоматами Калашникова» та інформації ЗМІ Росії про перебазування з російської бази ВМФ в Анапі чотирьох російських кораблів із морської піхотою у бік українських берегів нібито для захисту, у разі необхідності, етнічних росіян в Україні. Тим часом, у Києві оприлюднюються документи про плани режиму Януковича потопити в крові Євромайдан шляхом масового нищення протестувальників засобами спецназу та військ Міністерства оборони. Також відзначається, що оновлені органи влади в Києві, українська прокуратура вже видала приблизно 50 ордерів на арешти колишніх офіційних осіб із оточення колишнього президента Януковича, причетних до масових убивств на Євромайдані.

Лондонська Financial Times публікує низку матеріалів відомих аналітиків, Федора Лук’янова з Росії, Ґідеона Рахмана з Лондона, котрі одночасно закликають уникнути боротьби за Україну між Сходом і Заходом, подбати про стабілізацію в цій найбільшій у Європі за територією державі. Для зупинення розколу в Україні, як пише згаданий Ґідеон Рахман, «необхідно, щоб її долю вирішував сам український народ без грубого втручання Росії та Заходу». Не можна, як вважає кремлівський політолог Федір Лук’янов, «допустити нової повномасштабної холодної війни» через суперництво США, ЄС і Росії в Україні.

Із заголовком: «Кошмар Путіна: тепер черга за росіянами вимагати революції»– вийшла британська The Sunday Times. Газета переконана, що «в Україні пріоритети Путіна та стиль правління Януковича наштовхнулися на несподіваний спротив народу». І видання резюмує: «Кошмар Путіна полягає у тому, що росіяни можуть запозичити ідею боротьби на вулицях із корумпованим, деспотичним правителем», і цю боротьбу вони можуть здійснити.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG