Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровській облраді ініціюють саморозпуск


Активісти Євромайдану захопили будівлю ОДА, Дніпропетровськ, 25 лютого 2014 року
Активісти Євромайдану захопили будівлю ОДА, Дніпропетровськ, 25 лютого 2014 року
Депутати опозиційних фракцій Дніпропетровської обласної ради ініціюють її розпуск. Відповідну заяву у вівторок вони надіслали голові українського парламенту Олександру Турчинову. Де подівся чинний голова і хто керуватиме Дніпропетровщиною у разі розпуску ради до наступних виборів?

Депутати Дніпропетровської обласної ради від опозиції сьогоднішній сесійний день планували по-своєму: прийняти відставку з посади голови облради Євгена Удода й обрати на його місце нового голову. Однак від самого ранку все пішло не за планом: Євген Удод несподівано відкликав свою заяву про звільнення як таку, що написана «під тиском», та ще й звернувся до посольств європейських країн із проханням захистити його «життя, честь та гідність, котрі під загрозою».

Цю заяву Євген Удод поширив через свою прес-службу. Де він сам і де його підлеглі, ніхто не знає: на роботі в облраді тільки охорона, кабінети зачинені. Не з’явились і депутати провладних фракцій. Примітно, що разом із чинним головою з холу будівлі зникли великі портрети його попередників, зокрема відомого земляка Павла Лазаренка.

Народна рада замість облради?

Депутат від опозиції Владислав Романов повідомив, що Євген Удод не підписав рішення про скликання позачергової сесії обласної ради, як того вимагала громадськість, і тепер опозиція має вирішити, що робити далі.

Активісти Євромайдану довго не думали: заполонили будівлю, почати там господарювати, зайшли до сесійної зали на нараду. Більшість євромайданівців за те, щоб оголосити облраду нечинною і негайно створити замість неї Народну раду з активістів.

«Провести народне віче, для уникнення узурпації влади забезпечити присутність на цьому віче представників УДАРу, «Свободи», «Батьківщини», «Правого сектора» Євромайдану, завтра створити на цьому віче Народну раду та передати Народній раді функції обласної ради», – пропонує активіст Євромайдану Андрій Бут.

Створення Народного контролю, аби координувати дії всіх політичних сил, аби у нас були єдині, узгоджені дії
Андрій Бут
«Створення Народного контролю, аби координувати дії всіх політичних сил, аби у нас були єдині, узгоджені дії. Ми – народ Дніпропетровська, ми ходили на Євромайдан, а ті, хто не ходили, тепер повилазили й хочуть керувати», – додає інший євромайданівець.

Намагання залишатись у правовому полі

Депутати облради від опозиції запропонували інший, «більш легітимний» шлях. Керівник фракції ВО «Демократи» Гліб Пригунов оголосив збір підписів депутатів під зверненням до голови облради Євгена Удода щодо проведення позачергової сесії. Непідписання цього документа Удодом і має дати підстави просити в парламенту розпуску облради, вважає депутат.

«Це наше чергове намагання залишатись у правовому полі. Ми зберемо третину підписів. Якщо наші вимоги не будуть виконані, ми будемо змушені звернутись про припинення повноважень цієї ради», – зазначив Пригунов.

Хто керуватиме Дніпропетровщиною і стежитиме за використанням бюджетних коштів у разі розпуску, до наступних виборів? На це питання євромайданівці відповіді не знають: одні пропонують створити альтернативний обласній раді орган, інші – покласти всі обов’язки поки на опозиційних депутатів.

Заміна «поганих криворізьких» на «хороших бютівських»

Між тим дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов вважає, що перевибори місцевих рад наразі не на часі.

«Ті, хто ініціює такі ідеї, йдуть шляхом, який повторює помилки 2005 року: у найкоротший термін і з найгіршими наслідками для країни. Ресурсів на проведення цих виборів нема: борги перед місцевими бюджетами, зовнішні борги… Це найкоротший шлях, щоб із економічних негараздів вже вилізла контрреволюція. Треба систему міняти, а не людей. А те, що відбувається у Дніпропетровську, – це заміна «поганих криворізьких» на «хороших бютівських» чи «загідівців», ще щось, але не зміна системи. У повітрі вже смердить 2005 роком. Менш за все я хотів би, аби люди побачили, що все, що відбувалось в останні три місяці, – заради того, аби замінити мерзотників на негідників», – сказав у коментарі Радіо Свобода експерт.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG