Доступність посилання

ТОП новини

У Криму загострюється ситуація: проросійські радикали тиснуть


Проросійські радикали блокують кримський парламент
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

Проросійські радикали блокують кримський парламент

Сімферополь – У вівторок в Сімферополі до півтисячі осіб заблокували приміщення кримського парламенту, вимагаючи, щоб до них вийшов спікер місцевого парламенту Володимир Константинов і пообіцяв провести позачергову сесію. Учасники акції наполягали, щоб на ній кримський парламент виступив проти центральної влади і звернувся до Росії за допомогою. Спікер вийшов і пообіцяв, проте, його все-рівно не пустили назад до парламенту. У середу перелякані кримські депутати таки збираються на позачергову сесію. Тим часом до Криму прибули депутати Держдуми Росії, які вже обіцяють кримчанам «легкі» російські паспорти і «допомогу».

На ніч під стінами кримського парламенту залишилося близько сотні проросійських активістів, які не розходяться. Вони вивісили на фасаді російський прапор і намагалися, правда, безрезультатно, зняти звідти ж тризуб.

Із самого ранку до будівлі Верховної Ради Криму на заклик досі невідомого руху «Кримський фронт» йшли прихильники та активісти козачих формувань, угруповання «Народно-визвольний рух», організації «Таврійський союз» та деяких інших проросійських об’єднань. Загалом зібралося кілька сотень людей, переважно чоловіків. Вони вимагали, щоб на позачерговій сесії кримський парламент заявив про відмову підпорядковуватися центральній владі, проголосив проведення референдуму про незалежність і звернувся до російського керівництва за допомогою.

Присутні скандували: «Росія!», «Криму – кримську владу!», «Крим, вставай!», «Вчора – Севастополь, сьогодні – Сімферополь!» і «Константинов, виходь!».

Спікер Володимир Константинов до мітингувальників таки вийшов. Він повідомив, що планує на середу скликати позачергову сесію кримського парламенту, але її порядок денний залежить від того, чи ухвалить Верховна Рада України рішення про позачергові вибори парламенту автономії. Попри те, що учасники мітингу схвально зустріли слова спікера, назад до Верховної Ради Криму він не зміг пройти, оскільки центральний вхід перекрили проросійські козаки. До приміщення парламенту він потрапив через «чорний хід».
Штаб Чорноморського флоту Росії, Севастополь, 25 лютого 2014 року
Штаб Чорноморського флоту Росії, Севастополь, 25 лютого 2014 року

Радикали вимагають радикальних рішень

На терміново скликаному засіданні президії Верховної Ради Криму вирішили в середу провести позачергову сесію з двома питаннями: «Про політичну ситуацію в Україні» і «Про Раду міністрів АРК». Джерела в кримському парламенті повідомили, що останнє стосується можливої відставки кримського прем’єра Анатолія Могильова, який перед цим офіційно визнав нову владу в Україні. З іншого питання готуються кілька проектів рішень, зважаючи на те, чи ухвалить український парламент закон про розпуск і проведення нових виборів Верховної Ради АРК, повідомили парламентські джерела.

У вівторок проросійські козаки також заблокували Феодосійську міськраду і вимагали від депутатів і чиновників відмовитися від підпорядкування Києву. В середу очікують спробу штурму Верховної Ради Криму і захоплення приміщення Постійного представництва президента України в Криму. Очікується також реакція кримських татар, які уже заявили про намір прийти до парламенту автономії.
Мітинг проросійських активістів біля будинку обласної адміністрації у Севастополі, 24 лютого 2014 року
Мітинг проросійських активістів біля будинку обласної адміністрації у Севастополі, 24 лютого 2014 року

Російські депутати пропонують кримчанам отримувати громадянство Росії

У понеділок ввечері до Сімферополя прилетіла група членів фракції Ліберально-демократичної партії Росії Володимира Жириновського у Державній думі Росії на чолі з головою Комітету Держдуми з питань співпраці з країнами СНД Леонідом Слуцьким й у вівторок на зустрічі з активістами проросійських організацій автономії він заявив, що Росія готова розпочати видачу свого громадянства українцям, насамперед, кримчанам, за полегшеною процедурою. Він також зазначив, що російська сторона звинувачує нинішню владу України у невиконанні умов домовленостей між опозицією та Януковичем. Й у випадку репресивних дій Києва стосовно Криму та кримчан Москва вживатиме «адекватні – рішучі і жорсткі», – заявив російський депутат.

У понеділок російські мас-медіа повідомили, що до Державної думи Росії внесений законопроект про поправки, які дозволяють у спрощеному порядку протягом півроку надавати громадянство Російської Федерації жителям України російської національності і членів їхніх родин. Автором ініціативи виступив депутат від фракції ЛДПР Ілля Дроздов. Однак пізніше консульство Росії у Сімферополі спростувало це повідомлення.

Тим не менше, у вівторок кілька десятків сімферопольців пікетували Генеральне консульство Росії у Сімферополі, уже вимагаючи швидкого російського громадянства. Також ялтинський сайт BlackSeaNews повідомив про прибуття кораблями Чорноморського флоту великої кількості російських військовослужбовців. Жодних офіційних підтверджень цього немає, але російських військових, окрім Севастополя, вже бачили у Феодосії та Ялті.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG