Доступність посилання

ТОП новини

Гаазький суд зможе діяти в Україні, якщо отримає юрисдикцію


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – Міжнародний кримінальний суд у Гаазі підтвердив, що може розслідувати обвинувачення про вбивства протестувальників на Майдані навіть за умови, що Україна ще не ратифікувала відповідну конвенцію.

Представник суду сказав Радіо Свобода, що лише отримавши офіційне звернення від України, судова прокуратура вирішуватиме, чи розпочинати слідство.

Також у суді наголошують, що беруть до розгляду обвинувачення про факт злочинів, а імена підозрюваних визначатимуть самостійно.

Британське телебачення у вівторок повідомило, що у Києві працюють британські фахівці, які обстежують сліди від куль на стовбурах дерев і визначають траєкторії куль, а також види зброї, що була застосована на Майдані.

У відеорепортажі Британської телерадіомовної корпорації обличчя тих людей не показували, посилаючись на політичну чутливість справи, яку вони роблять.

Їх названо британськими слідчими або ж судовими експертами, які збирають дані, що можуть бути і матеріалами для слідства, і доказами для можливих судових процесів.

Київ просить Гаагу

Верховна Рада вважає, що розглядати звинувачення про убивство близько 100 людей на Майдані має Міжнародний кримінальний суд у Гаазі.

324 депутати проголосували у вівторок за відповідне рішення.

Речник суду Фаді Ель Абдалла сказав Радіо Свобода, що у Гаазі станом на вечір вівторка ще не отримували українського звернення і не вдавалися до жодних слідчих кроків.

«Зараз суд не має юрисдикції у цій справі, тому жодного розслідування ми не починали. Але якщо прокурор Міжнародного кримінального суду вирішить відкрити слідство, то зможе використовувати усю інформацію, яку матиме у своєму розпорядженні. Прокурор може подавати запит на сприяння до українських органів, або співпрацювати з будь-якими органами чи установами, які зможуть допомогти з розслідуванням. Проте, зрештою, про надійність доказів і те, чи подавати їх суддям, вирішуватиме сам прокурор», – зазначив Фаді Ель Абдалла.

Офіційно Україна не ратифікувала установчі документи Міжнародного суду, і в Гаазі не зобов’язані брати до уваги українське звернення.

Крім того, фахівці вказують, що Міжнародний кримінальний суд створений, щоб судити за звинуваченнями, які не можуть – чи не хочуть – розглядати у тих країнах, де злочини були скоєні.

Зараз прокуратура Міжнародного кримінального суду провадить розслідування у вісьмох африканських країнах, спустошених конфліктами. До початкового розгляду взяті також справи в Грузії, Афганістані та інших країнах.

Речник Міжнародного суду наголосив, що рішення стосовно українського звернення повністю залежить від прокурора в Гаазі і може бути схвалене лише після того, як Україна офіційно передасть суду юрисдикцію у цій справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG