Доступність посилання

ТОП новини

Чому Рада зволікає з прем’єром? (Огляд преси)


Київ – Залізобетонна вертикаль влади, вибудувана Януковичем, розсипалася з вражаючою швидкістю, констатує газета «Сегодня». Українців марно лякали затяжною війною лівійського або сирійського типу: у Януковича не виявилося ресурсів, щоб пограти в Каддафі чи Асада. Український вождь опинився в гордій самоті. Все те, що він плекав упродовж свого правління, раптово обернулося проти нього. Віктор Янукович заохочував чужий страх. Наближені боялися деспотичного Батю, але в якийсь час Майдан опинився страшніше Баті,і президента кинули. Янукович заохочував каральні структури, немічна українська армія сиділа на голодному пайку, зате «Беркут» став головною опорою режиму. Але карателі гарні для розгону беззбройного натовпу, а не для справжніх боїв. Віктор Янукович заохочував пристосуванство і оточив себе гутаперчевими особистостями, готовими підлаштовуватися під господаря. Але від таких людей марно чекати справжньої вірності, і сьогодні вони вже підлаштовуються під нову владу. Віктор Янукович заохочував безініціативних виконавців, які виконували будь-які директиви згори. Але як тільки Янукович був зміщений, його слово втратило для них всяку вагу. Слухняні виконавці і не думають чинити опір «державному перевороту», про який заявив Янукович. Вони чекають наказів від нового начальства. У новій Україні без Януковича.

Політичні торги продовжуються. Верховна Рада знову не внесла в порядок денний голосування за нового прем’єра. Черговий день «Х» призначений на четвер. Парламентарі сподіваються, що до цього часу всі питання будуть зняті і країна таки отримає нового главу уряду. У статті «Чому Рада зволікає з прем’єром?» газета «День» пише, що6 «з одного боку, діями політиків керує спокуса грошей, з іншого – сьогодні перед ними виникло питання власного самозбереження. Майдан може їх не зрозуміти і винести як попередню владу. Затягування часу відбувається саме тому», – переконаний експерт видання.

Держскарбниця порожня. Країна доведена до банкрутства. Немає грошей для погашення боргів і вчасної виплати пенсій і зарплат. Зараз конче потрібно втримати банківську систему, стабілізувати гривню й не допустити інфляції. Якщо нині пенсіонери, бюджетники та інші категорії населення, що залежать від державних соцвиплат перестануть отримувати належне, то навряд чи миритимуться з такою ситуацією. Відповідь на запитання: «Що ж робити?» пропонує експерт видання газети «Голос України». Він вважає, що для нової влади поки що єдиний варіант для забезпечення пенсій та інших соціальних виплат – це включити друкарський верстат. Чекати нині надходжень у держскарбницю від бізнесу не варто. Попередня влада авансом витягла із підприємців десятки мільярдів гривень. За нещодавньою заявою Федерації роботодавців, тільки її члени станом на 1 лютого поточного року прокредитували уряд Януковича на 64 мільярди гривень. Це й податки авансом, і неповернення ПДВ. Більше з бізнесу сьогодні взяти немає чого. А потім потрібна економічна програма, яка складається з кількох послідовних дій. А саме: створення нового олігархічного консенсусу. Докладніше про нього йдеться в статті «Рецепт соціальної безпеки: включити друкарський верстат і терміново проводити реформи».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG