Доступність посилання

ТОП новини

Європарламентарі обговорять стан України


Брюссель – Європейські депутати складають плани допомоги для відновлення України й визначають роль ЄС у цьому процесі. Мова йде про стабілізацію, реформи, відкритий шлях до асоціації з ЄС та полегшений візовий режим. Про все це, разом із боротьбою із українською корупцією, недопущенням заміни одного олігархічного режиму – іншим, тиск Росії та фінансову допомогу занепалій українській економіці нині йтиметься на обговоренні ситуації в Україні, яке має провести Європарламент.

Голови основних політичних груп Європарламенту перед нинішніми дебатами щодо ситуації в Україні, вітають зміни в цій державі, яка наразі перетинає нову історичну віху. Для членів вищої законодавчої установи ЄС зрозуміло одне: нині не можна допустити, щоб одне олігархічне угрупування замінилося іншим. Як заявляє голова групи соціалістів Ганнес Свобода, «ми раді, що настав кінець політичному та економічному оточенню режиму Януковича, але потрібен новий старт, можливо, нові люди й радикальні зміни політики минулого».

Водночас він зауважує, що звільнення Тимошенко повинно стати ознакою того, що із упередженим та вибірковим судочинством покінчено.

«Правосуддя має бути здійснене. Я добре розумію, що перехіне керівництво хоче розпочати переслідування винних у тому, що сталося на Майдані. Це може стосуватися і політиків, і президента Януковича, але ми проти будь-якого виду помсти. Правосуддя має бути основане на незалежній судовій системі згідно із міжнародними законами», – каже голова групи Прогресивного альянсу соціалістів та демократів.

Слід скликати міжнародну донорську конференцію щодо України, бо її фінансові проблеми – величезні, – натомість наголошує голова Альянсу лібералів та демократів Європарламенту Ґі Верховстадт.

Донори, візи, вибори й корупція – складові українського плану дій

«Дорожня карта для України має складатися з чотирьох елементів, перший з яких – донорська конференція, що має бути організована у співробітництві зі США, ЄС, МВФ для підтримки української економіки, що потребує 35 мільярдів доларів», – пояснює європармаментар.

Другим пунктом цього плану дій має бути підготовка саме розширеної угоди про асоціацію, із положеннями, що, зокрема, затруднювали б надання віз злочинцям та олігархам і водночас, полегшували б в’їзд до ЄС пересічним українцям.

«Третя частина цієї європейської стратегії має бути зосереджена на негайних приготуваннях до виборів 25 травня у співробітництві Бюром із демократичних інституцій та прав людини, що діє при ОБСЄ, Радою Європи та ЄС», – каже євродепутат і додає, що останнім, але не менш важливим елементом цієї дорожньої карти має бути розроблена разом із Україною антикорупційна стратегія.

«Гроші від корупції втікають до Європи та інших частин світу. Тож, ми в ЄС також відповідальні за цю проблему. Якщо у нас немає доступу до їхніх європейських банківських рахунків, то ми не можемо боротися з корупцією в Україні. З Росією – теж така ситуація, бо подібне відбуваєиться й там. Тому ми не можемо далі залишатися безпечною гаванню для брудних грошей, що надходять із цих країн», – резюмує Ґі Верховстадт.

Винних до Гааги – Жозеф Доль

Зі свого боку, Жозеф Доль, голова найбільшої політичної фракції Європарламенту, а саме Європейської народної партії, переконаний, що винних у вбивствах протягом протистоянь на Євромайдані в Україні слід притягнути до Міжнародного трибуналу в Гаазі.

Жозеф Доль закликав до мирного перехідного періоду України та єдності та цілісності її території.

Від імені його політичної групи на адресу Єврокомісії було зроблено заклик вжити заходів для недопущення нового тиску на Україну з боку Росії.

«Ми закликаємо Європейську комісію працювати із українською владою для пошуку способів протидії крокам Росії для чинення тиску на Україну, – каже євродепутат від Франції. – Ми знаємо, що ця держава на межі банкрутства, тому нам слід діяти. Так само, до швидкого реагування закликаємо й інші установи, що повинні піти на зустріч українському суспільству».

Голова європейських «народників» також зауважив, що перебуває у постійному контакті із українськими політиками та підтвердив, що Юлія Тимошенко прибуде наступного тижня до Дубліна для участі в саміті Європейської народної партії. Нагадаємо, що очолювана нею партія «Батьківщина» є спостерігачем в Європейській народній партії.

Асоціацію підпишуть влітку – Брок

Голова комітету закордонних справ Європейського парламенту Ельмар Брок, зокрема заявляє, що крім фінансової допомоги українській економіці, однією з умов відносин між ЄС та Україною буде підписання угоди про асоціацію, що мало б відбутися влітку. На його переконання, усе повинно відбуватися поступово: спочатку має бути здійснена політична та економічна стабілізація держави, далі – проведення якісних та глибоких реформ.

Німецький євродепутат додає, що подальші кроки українсько-європейських відносин передбачають ще й лібералізацію візового режиму між Україною та ЄС, а також певні гарантії надання українцям європейської перспективи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG