Доступність посилання

ТОП новини

Росії нагадують про непорушність кордонів і суверенність України


©Shutterstock
©Shutterstock
Лондон – Міжнародна спільнота пильно стежить за подіями в Україні після усунення від влади президента Януковича. Європейські держави та США вітають припинення насильства і заявляють, що готові підтримати новий уряд у Києві. Тим часом з Москви лунають застереження. Підставою для міжнародної стурбованості стали проросійські та антиросійські демонстрації й сутички в Криму, де розташована база російського Чорноморського флоту.

«Це не гра «хто – кого». Це не боротьба Заходу зі Сходом. Це не повинно бути такою боротьбою», – сказав американський держсекретар Джон Керрі, – «Це не вибирання між Росією США чи іншими. Тут йдеться про народ України і про те, що українці самі визначаються зі своїм майбутнім», – наголосив Керрі під час зустрічі з британським колегою – міністром закордонних справ Вільямом Гейґом.

Західні партнери вимушені терміново обговорювати українське питання насамперед тому, що, як визнають представники Києва, Україна постала перед загрозою економічного колапсу.

Запропонований на посаду прем’єр-міністра Арсеній Яценюк днями повідомив, що українська скарбниця порожня, і держава вже найближчим часом може постати перед труднощами з виплатою пенсій та фінасуванням бюджетної сфери.

Українська гривня опинилася під тиском, а міжнародні рейтингові агенції кажуть, що Київ може виявитися не спроможним повертати борги.

За приблизними підрахунками Україні негайно потрібно понад 30 мільярдів доларів.

Гроші і територіальна цілісність

Негайну фінансову допомогу може надати Міжнародний валютний фонд, а також США та ЄС, якщо новий український уряд доведе здатність виводити країну з кризи.

Раніше 15 мільярдів доларів обіцяла Росія, але Москва свою програму фінансування зупинила, заявивши, що не визнає усунення з президентської посади Віктора Януковича.

Більше того, президент Путін у ці дні розпорядився влаштувати спеціальні перевірки бойової готовності російських військових підрозділів поблизу кордону з Україною.

На тлі повідомлень про активність сил російського Чорноморського флоту у Криму, Північно-атлантичний альянс вважав за потрібне наголосити у середу, що Росія разом із західними партнерами є гарантом територіальної цілісності України.

«Ми пильно спостерігали за драматичними подіями в Україні останніх місяців і днів», – оголосив у Брюсселі генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Рассмуссен, – «Ми раді, що насильство припинилося завдяки переговорам».

А в підсумковій заяві зустрічі міністрів оборони окремо вказано, що «союзники НАТО далі підтримуватимуть український суверенітет, незалежність, територіальну цілісність, демократичний розвиток і принцип непорушності кордонів як головні чинники стабільності у Центральній і Східній Європі, а також на цілому континенті».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG