Доступність посилання

ТОП новини

«Уряд камікадзе» призначений


Парламент призначив Яценюка прем'єром
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Парламент призначив Яценюка прем'єром

Київ – Верховна Рада затвердила новий склад Кабінету міністрів. Очолив уряд Арсеній Яценюк, який перед призначенням заявив, що не балотуватиметься на президента.

Склад нового Кабінету міністрів виявився дещо відмінним від того списку кандидатів, який оголосили напередодні на Майдані. Щодо прем’єр-міністра сюрпризів не було. На цю посаду був висунутий і затверджений голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Сьогодні країна перебуває на межі економічного і політичного колапсу. Це уряд камікадзе, але все, що у наших силах, все буде зроблено
Арсеній Яценюк
«Сьогодні наша країна перебуває на межі економічного і політичного колапсу. Країну хочуть розірвати і розтягнути. Ми зобов’язані зберегти цілісність української держави. Звичайно, це уряд політичних камікадзе, але можу вас запевнити: все, що у наших силах, все, що можна тільки зробити, все буде зроблено», – наголошує Яценюк.

За його словами, через діяльність попереднього уряду на казначейських рахунках практично не залишилося коштів, а золотовалютні резерви скоротилися до 15 мільярдів доларів. Відтак, будуть різко обмежені видатки на утримання уряду, запевняє прем’єр-міністр. Зокрема, урядовці не зможуть літати чартерними авіарейсами і будуть обмежені у користуванні службовими автомобілями та пільгами, заявляє Яценюк.

Не всі в уряді відповідають вимогам щодо чесності, гідності та професіоналізму – Богомолець

Серед менш очікуваних новопризначених перший віце-прем’єр міністр Віталій Ярема з «Батьківщини», який очолюватиме силовий блок уряду. Міністром інфраструктури депутати призначили Максима Бурбака, члена політради партії «Батьківщина». Замість Олександра Мирного, ім’я якого називали на Майдані, Міністерство аграрної політики очолив свободівець Ігор Швайка. Також на Майдані було проголошено, що кандидатом на посаду віце-прем’єр-міністра з гуманітарних питань є Ольга Богомолець. Утім, заслужений лікар України і громадська діячка відмовилася від цього призначення.

Після того, як я зрозуміла реальний склад уряду, що там не всі люди відповідають нашим вимогам – це чесність, гідність, професіоналізм і відсутність будь яких політичних подавань, я повідомила про те, що я відмовляюся
Ольга Богомолець
«Надана була мені неправильна, невідповідна інформація щодо складу уряду, і я дала попередню згоду. Після того, як о другій годині ночі я зрозуміла реальний склад уряду, що там не всі люди відповідають нашим вимогам – це чесність, гідність, професіоналізм і відсутність будь-яких політичних подавань, я повідомила про те, що я відмовляюся», – розповідає Богомолець.

Оскільки згідно з чинною Конституцією міністрів оборони та закордонних справ призначає парламент за поданням президента, виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов запропонував на ці посади відповідно Андрія Дещицю, кадрового дипломата, та Ігоря Тенюха, адмірала, колишнього командувача Військово-морськими силами України. Верховна Рада підтримала цю пропозицію. Крім того, указом виконувача обов’язків президента Олександра Турчинова депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій призначений секретарем РНБО.

Янукович не піде на поводу у тих, хто хоче розчленувати Україну – Герман

Тим часом у Верховній Раді дізналися, що російські ЗМІ поширили нібито заяву Віктора Януковича, в якій він назвав себе законним президентом України, заявив, що нинішні рішення українського парламенту є незаконними й попросив владу Росії забезпечити йому захист. Колишня радниця Януковича, депутат від Партії регіонів Ганна Герман у коментарі для Радіо Свобода припустила, що оприлюднена заява є фейком.

Нова влада крок за кроком повторює наші помилки ‒ Герман
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Хотіла б звернутися до президента, якщо він мене чує, щоб президент не дав використати себе для дестабілізації в Україні
Ганна Герман
«Хотіла б звернутися до президента, якщо він мене чує, щоб президент не дав використати себе для дестабілізації в Україні. Я абсолютно впевнена, що він не зробить цього. Я думаю, він не зробить цієї помилки і не піде на поводу у тих, хто хоче розчленувати Україну», – каже Герман.

Тим часом новопризначений прем’єр Арсеній Яценюк та силовий блок уряду негайно стають до роботи щодо вирішення ситуації в Криму. Про це розповіла журналістам прес-секретар Яценюка Ольга Лаппо. Вона вибачилася перед журналістами за те, що уряд не може вийти на запланований раніше брифінг. За її словами, ситуація в Криму вимагає негайного втручання уряду. Ольга Лаппо також додала, що інші міністри теж розпочинають роботу у своїх галузях.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG