Доступність посилання

ТОП новини

США: Янукович самоусунувся добровільно і втратив легітимність


Джон Керрі, архівне фото
Джон Керрі, архівне фото
Сполучені Штати Америки вважають, що колишній президент України самоусунувся добровільно і втратив легітимність, заявив сьогодні державний секретар США Джон Керрі.

«Пан Янукович залишив поле дії. Він відійшов добровільно. Він підписав угоду з опозицією, а потім, не підписавши закону, що був передумовою виконання решти угоди, від’їхав у невідомі краї. Ми не могли до нього додзвонитися: віце-президент США телефонував йому годин 12–14 – без відповіді», – сказав держсекретар.

«Гадаю, цілком ясно, що перебіг подій відібрав у нього всю легітимність, про яку він іще заявляв», – сказав Керрі про Януковича.

«Тепер там (в Україні) є уряд, і ми чекаємо на співпрацю з цим урядом, що був призначений законно обраними членами парламенту шляхом законної процедури», – наголосив він, виступаючи у Вашингтоні на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Франком-Вальтером Штайнмаєром, який прибув із візитом.

Дотепер США, схвалюючи останні дії парламенту України, не заявляли прямим текстом щодо визнання чи невизнання повноважень Віктора Януковича.

Низка чільних посадовців Росії заявляла, що далі вважає його за чинного президента України. З такою ж заявою виступив сьогодні у Криму новопризначений голова Ради міністрів автономії, лідер проросійської партії «Російська єдність» («Русское единство») Сергій Аксьонов.

Верховна Рада України визнала Віктора Януковича 22 лютого таким, що самоусунувся від виконання конституційних обов’язків президента. На такий крок парламент пішов після того, як Янукович порушив свою угоду з опозицією: зникнувши з Києва, він оприлюднив відеозвернення, в якому заявив, що не буде підписувати законів, які Верховна Рада ухвалила на виконання цієї угоди.
XS
SM
MD
LG