Доступність посилання

ТОП новини

Україна негайно має провести консультації з країнами-гарантами – Чалий


Україна негайно має провести консультації з країнами-гарантами її територіальної цілісності та суверенітету на рівні міністрів закордонних справ. Йдеться про Росію, США, Великобританію, Францію та Китай. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив надзвичайний і повноважний посол України Олександр Чалий.

«Негайне скликання передбачених Будапештським меморандумом консультацій із країнами-гарантами щодо загроз територіальній цілісності України у сучасних умовах є єдиним ефективним механізмом, здатним знизити рівень напруги, який виник на теренах Європи у зв’язку з ситуацією навколо Криму та Севастополя», – наголошує Чалий.

Право України на відповідні консультації передбачене статтею 6 Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, підписаного у Будапешті 1994 року. Згідно із цим Меморандумом, країни-підписанти – США, Росія та Великобританія – гарантували незалежність, суверенітет та непорушність кордонів України. Потім до цього Меморандуму приєдналися Франція та КНР.
XS
SM
MD
LG