Доступність посилання

ТОП новини

Після «Межигір’я» показують «Залісся», де тисячі оленів і кабанів


Три тисячі оленів, кабанів і зубрів – резиденцію Залісся відкрили для відвідувачів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Три тисячі оленів, кабанів і зубрів – резиденцію Залісся відкрили для відвідувачів

Після втечі Віктора Януковича з Києва українці масово кинулись на оглядини розкішних резиденцій президента. Першим було «Межигір’я», далі увагу привернуло Залісся, що поблизу Києва. Екологи переконані, що сюди Янукович їздив стріляти кабанів. Впродовж років активісти неодноразово намагались потрапити на територію, однак завжди чули відмову. І ось вкотре активісти-екологи приїхали до паркану резиденції. Цього разу їх без застережень пустили всередину.

Територія Залісся – 14 тисяч квадратних метрів заповідних лісів. Ще у 2010 році президент Ющенко своїм указом реорганізував державну резиденцію у національний природний парк, до якого вхід мав би бути вільний. Втім, розповідають екологи, жодного дня це рішення президента так і не виконувалось. На думку активістів, усе через любов Віктора Януковича до полювання.

На території утримують близько трьох тисяч оленів, кабанів і навіть два десятки зубрів. Впродовж екскурсії відвідувачі помітили ряди вишок, які, на їхню думку, використовували високопоставлені мисливці для комфортного відстрілу тварин.

«Привозять сюди якогось із чиновників на джипі. Посадили і кажуть, що зараз тут бігтиме свинка. Він стає на вишку, йому приганяють тварину, він її пристрелив, кинув у багажник і поїхали далі», – розповів активіст Валер’ян Гордієнко.

Янукович святкував у «Заліссі» 60-річчя

Працівники Залісся такі звинувачення відкидають. Кажуть, вишки тільки для спостереження за тваринами і відстрілу лисиць, які можуть переносити сказ. Що ж до «віп-полювань», то запевняють, що Янукович за три роки був тут лише двічі, та й тоді без рушниці.

«Шістдесят років він відмічав тут, і як була річниця Чорнобильської катастрофи, тоді теж заїхав на кілька годин», – розповів перший заступник директора резиденції Залісся Євген Чирков.

На підтвердження показали скромний, за межигірськими мірками, будинок для прийомів, де ніяких ремонтних робіт за правління президента Януковича не проводили. А легенди і скандали довкола Залісся через брак коштів, адже саме це вже який рік заважає виконати указ попереднього президента Ющенка про реорганізацію.

«Треба було переробити свідоцтва на право власності на будівлі, а їх тут близько трьохсот, поміняти акти на землю, які в нас на території восьми сільських рад. Це скільки ж треба часу і коштів. І от за відсутності коштів ця робота не була доведена до логічного завершення», – зазначив Чирков.

ДУС саботує рішення Ющенка?

Екологи таким поясненням не вірять. Мовляв, грошей тут до несхочу. А проблема у тому, що Державне управління справами саботує рішення про національний парк.

«Тут стоять вишки, гарні дороги. Тут навіть довкола чотириповерхового мисливського будинку на багато десятків метрів довкола газон покошений. Взимку покошений газон у лісі, де під соснами взагалі не росте трава. Це зробити дуже складно, – зауважив заступник голови «Національного екологічного центру України» Олексій Василюк. «А спеціальний охоронець відганяє кабанів, щоб вони його не витоптували. Тому, я думаю, що гроші Є».

Бригинець звернувся до Турчинова щодо «Залісся»

Втім, активісти-екологи сподіваються, що найближчим часом ситуація нарешті зміниться. Народний депутат Олександр Бригинець вже звернувся до виконувача обов’язків президента, щоб той забезпечив закінчення реорганізації національних парків.

Екологи, однак, не вітають ідеї вільного входу для усіх охочих, бо ж велика кількість відвідувачів може негативно позначитись на здоров’ї тварин, яких тут зібрали.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

XS
SM
MD
LG