Доступність посилання

ТОП новини

У «Мистецькому Арсеналі» почалася Шевченко/Mania


Київ – 50 художніх робіт Тараса Шевченка презентував проект Шевченко/Mania, що стартував у четвер у Києві в «Мистецькому Арсеналі». Окрім унікальних оригіналів, на виставці представили оцифровані копії його малюнків та рукописів. В програмі Шевченко/Mania також прем’єра документального фільму Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. IDентифікація». Осучаснити Кобзаря – таке завдання ставили перед собою організатори проекту. Дослідники, утім, кажуть: щоб відкрити Шевченка по-новому, треба навчитися його читати.

Охочим подивитися на офорти та акварелі Тараса Шевченка, серед яких як знані, так і маловідомі роботи художника, доведеться поквапитись. Рисунки чутливі до світла, тож після експозиції їх знову сховають у фонди щонайменше на рік, пояснює директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус.

«Тут є акватинта, акварель, олівець – їх можна виставляти лише упродовж дуже нетривалого часу. Так сталось, що через нашу хронічну неувагу до культури оригінали Шевченка – якщо мова не йде про живопис – практично не експонували. Глядачі бачили здебільшого копії – кращої чи гіршої якості», – розповідає він.

Утім, детально розглянути твори Шевченка – причому як художні, так і літературні – згодом можна буде в інтернеті. Вже рік Музей Тараса Шевченка спільно з Інститутом літератури та Національної академією наук працюють над оцифруванням його малюнків та рукописів. Мультимедійні стенди з цими копіями також побачать відвідувачі Шевченко/Mania.
Шевченко/Mania у «Мистецькому Арсеналі»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Для того, щоб осучаснити Шевченка, потрібно почати його читати – Забужко

Два відеопроекти в рамках Шевченко/Mania представить режисер Сергій Проскурня. Це документальна стрічка «Тарас Шевченко. IDентифікація» та інсталяція «Наш Шевченко».

«Наша інсталяція – це підсумок року Шевченка, і це виключно його тексти, що звучать із уст дуже різних людей, з різних куточків України, а тепер уже й світу – ми побували за кордоном і одержуємо зараз сюжети від наших друзів з Америки та Канади», – розповідає режисер.

Окрім цього, Центр Довженка також влаштує покази найвідоміших художніх фільмів про Тараса Шевченка.

Організатори проекту кажуть: хотіли актуалізувати творчість Шевченка, модернізувати його образ та відкинути нав’язані ідеологеми. Тим часом Оксана Забужко, авторка монографії «Шевченків міф України», стверджує, що оновити образ Кобзаря для себе кожен може сам – потрібно просто вміти читати та чути його твори.

«Це на те і класика, що її, як казав Ролан Барт, кожне покоління має перекладати своєю мовою, тобто проектувати її на своє життя. У нас занепала культура читання, через це ми втратили живий зв’язок із своєю спадщиною. А вона, як і уся класика, містить найбільш довготермінові національні програми – життєві програми цілого народу, як програмують і передбачають його майбутнє», – вважає письменниця.

Проект Шевченко/Mania триватиме до 10 березня. Повну програму заходів можна переглянути на сайті «Мистецького Арсеналу».
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG