Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко обиратиме між трьома шляхами (огляд преси)


Київ – Місцеві політики загралися з «кримською картою», але зміни загрожують хіба що Севастополю, в автономії все залишиться як і раніше, стверджує тижневик «Коментарі». Видання пише, що усе, що відбувається в автономії, зараз тією чи іншою мірою відображає загальноукраїнські процеси – перерозподіл влади та розподіл посад. А от із Севастополем – не все так просто, і пошук правильного рішення потребує чимало часу та холодного розуму, наголошує видання у статті «Кому дістанеться Крим».

Газета «День» продовжує коментувати урядові призначення. Експерт видання зауважує, що потрібно схилити голови перед усіма активістами, які були на передовій революційних подій, однак призначення представників громадського сектору не завжди були адекватними. Активісти могли обійняти посади керівників громадських рад при міністерствах або можна було ініціювати створення якихось інших контролюючих органів при Кабміні загалом та при кожному з міністерств задля громадського нагляду за їх діяльністю. Конкретніше йдеться в статті «Новий Кабмін: місяць на виграш або...провал».

Про те, що потрібно зробити новому уряду, насамперед радить газета «Сегодня». Крок 1: заборонити реприватизацію. Потрібно уникнути захоплення бізнесу і конфіскації приватної власності, бо це призведе до паніки інвесторів і відлякає ЄС. Крок 2: Ухвалити новий реальний бюджет. Також необхідно терміново стабілізувати гривню і розпочати діалог із міжнародними структурами для отримання фінансової допомоги. Не варто відкладати і зі зменшенням податкового тиску на малий бізнес та реформами в медицині, судовій та правоохоронній системах.

Юлія Тимошенко обиратиме між трьома шляхами, переконує експерт «Газети по-українськи». Перший – піти на вибори президента від об’єднаної опозиції. Другий варіант – підтримати іншого кандидата і спробувати об’єднати довкола себе радикалів і стати нібито захисницею ідей Майдану. Третій варіант – поборотися за частину електорату Януковича у східних областях. Експерт вважає, що Тимошенко йтиме за владою, а не посадою. Незалежно від посади вона змусить довкола себе крутитися всю вертикаль влади. На сьогодні бути прем’єром – велика відповідальність. Ця людина візьме на себе всі негаразди, що очікують країну. А ситуація в економіці загрозлива. Тимошенко розуміє: очолити зараз уряд – це самогубство. Стати президентом в умовах Конституції 2004 року – це погодитись на обрізані повноваження. Але є один момент, наголошує політолог. Він вважає, що повернення до Конституції 2004-го відбувалося у не зовсім конституційний спосіб. Тому Тимошенко зможе оскаржити це рішення у будь-який момент. Може повторити трюк, який провернув Янукович 2010-го. Він обирався з одними повноваженнями, а отримав – значно більші.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG