Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов доручає підготувати новий закон про мови


Голова Верховної Ради, виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов доручив створити робочу групу для «термінової підготовки нового закону про мову», сказав він сьогодні на зустрічі з представниками Ініціативної групи «Першого грудня».

За його словами, які наводить агентство УНІАН, такий законопроект повинен бути розроблений терміново, «враховуючи ті спекуляції, які відбуваються сьогодні навколо цього питання».

Він доручив профільному комітетові створити спільну з мовознавцями, філологами та фахівцями з соціальних питань робочу групу для підготовки такого закону.

Як заявив при цьому Турчинов, новий закон про мову, який необхідно розробити терміново, на відміну від попереднього, буде повністю збалансованим. «У ньому будуть враховані інтереси Сходу і Заходу України, всіх етнічних груп та національних меншин», – запевнив він.

Верховна Рада 23 лютого скасувала закон «Про засади державної мовної політики», неофіційно відомий як «закон Ківалова – Колесніченка» за іменами його авторів. Скасування закону викликало критику в Україні і за кордоном.

Цей закон, ухвалений 2012 року голосами більшості зі значними порушеннями процедури розгляду, зокрема, картками відсутніх депутатів, викликав значні протести, так звані Мовні майдани. За словами критиків, закон по суті передбачав утиски державної української мови й натомість переваги для однієї з мов меншин, а саме російської.
XS
SM
MD
LG