Доступність посилання

ТОП новини

Іранці ототожнюють себе з Україною


Події в Україні іранські ЗМІ висвітлюють дуже активно і зацікавлено. Одні засоби інформації та політичні речники в Тегерані – з побоюваннями за свою владу, інші – зі спогадами про масові вуличні протести в країні 2009 року, у час гострої політичної кризи. Одні іранці кажуть про «історичні дні Києва», інші про «Демо-крах-кратію» в Україні.

Іранські мас-медіа дивляться на українську революцію залежно від політичних позицій щодо становища власної країни. Консервативні, провладні ЗМІ вважають, що усунення президента Януковича внаслідок трьох місяців мирних протестів варте співчуття і скорботи за цим лідером. Реформістська, опозиційна преса Ірану здебільшого захоплена подіями в Україні та революційними змінами.

Так, реформістський щоденник «Етемад» мав 22 лютого заголовок про звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко – «Звільнення Помаранчевої леді в історичний день Києва». А поряд висловлювання спікера парламенту Ірану для французького видання «Le Figaro» про недопустимість утримання під домашнім арештом іранських опозиціонерів.

Ще одне реформістське іранське видання «Shargh» також вітає визволення Тимошенко та події в Києві під заголовком «Помаранчевий день».

Консерватори вважають Майдан результатом західного втручання

Натомість консервативна преса Ірану трактує революційні події в Україні, як інспірований Заходом переворот, який принесе країні лише чорні дні у майбутньому.

Так, іранська консервативна газета «Vatan-e Emrouz» вибрала для першої шпальти апокаліптичну сцену з подій в Україні. Вона демонструє людину, яка крокує крізь дим вкритою камінням вулицею Києва з прапором України, а над цим заголовок – «Демо-крах-кратія» та текст про те, що Київ став жертвою прозахідного вуличного перевороту.

Консервативні щоденники в Ірані називають події в Україні лише наслідком західного впливу, коли ЦРУ та інші західні спецслужби допомогли «повторити Помаранчеву революцію» та усунути від влади президента Віктора Януковича.

Державне телебачення Ірану називає Януковича «законним президентом України», а також цитує керівника адміністрації збройних сил Ірану, генерала Хасана Фірузабаді, який каже:

«Урок, котрий дали США і західні громадяни, вірні ліберальній демократії, людям України – історичний для всіх незалежних держав, який полягає у тому, щоб остерігатися від сатанинських ідей капіталізму».

Базований в США іранський політичний аналітик Мохсен Сазгара звертає увагу на те, що іранські лідери бояться народних повстань та часто намагаються трактувати їх по-своєму. В інтерв’ю Радіо Свобода Сазгара каже, що верховний духовний лідер Ірану аятола Алі Хоменеї назвав, наприклад, революції «арабської весни» «ісламським пробудженням», інспірованим силами, котрі надихнули революцію 1979 року в Ірані.

«Народні революції, перехід збройних сил на бік народу, звільнення з ув’язнення опозиціонерів та крах влади – дзеркало, у якому Ісламська республіка бачить свою власну долю», – наголошує експерт.

Іранський міністр юстиції Мустафа Прохаммаді заявив цими днями, що Україна – не Іран та іранські ЗМІ не мають так сильно хвилюватися щодо подій в Україні. Він також дивується, що преса країни виносить події в Україні на перші шпальти, неначе це стається в Ірані.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Golnaz Esfandiari.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG