Доступність посилання

ТОП новини

У Криму збройне вторгнення і окупація – керівник МВС України


Аеропорт Сімферополя, 28 лютого 2014 року
Аеропорт Сімферополя, 28 лютого 2014 року
Останні події в Криму є збройним вторгненням і окупацією. Про це у своєму Facebook написав міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

За його словами, дії російських військових в аеропортах Сімферополя і Севастополя (Бельбек) є «прямою провокацією збройного кровопролиття на території суверенної держави».

«Це вже не компетенція МВС. Це компетенція РНБО», – наголошує Аваков.


«Всередині аеропорту перебувають військові і прикордонники України. Ззовні – військові в камуфляжі і зі зброєю без розпізнавальних знаків, але вони не приховують своєї приналежності. Аеропорт не працює. На зовнішньому периметрі – пости МВС України. Збройних сутичок наразі немає», – повідомив Аваков.

Кореспондент Радіо Свобода повідомляє з аеропорту Сімферополя, що на вході до адміністративних приміщень аеропорту розташувалися 10-15 військових у масках і касках з автоматичною зброєю. Також військові є на стоянці біля старого терміналу. Там же розташувалися представники так званої «самооборони» з георгіївськими стрічками. Військові на контакт не йдуть, вони встановили залізні бар’єри і рекомендують за них не заходити.

Озброєні військові заблокували роботу державного підприємства «Кримаерорух», яке забезпечує авіаційну навігацію над територією півострова. Військові не представляються, поруч із ними перебувають місцеві «самооборонці».

З військових джерел кореспонденту Радіо Свобода стало відомо, що аеропорт блокують не військовослужбовці Чорноморського флоту, а бійці спецпідрозділів Головного розвідувального управління Збройних сил Російської Федерації, які прибули до Криму з території Росії. Їхній літак приземлився на військовому аеродромі Чорноморського флоту в селищі Гвардійське.

Російські військові контролюють український аеродром Бельбек

Російські військові контролюють розташований під Севастополем український військовий аеродром Бельбек. Про це повідомляє агентство «Інтерфакс».

Російські військові стоять по периметру аеродрому, там же перебуває штабний бронетранспортер.

Півострів може і втратити автономію – представник президента у Криму

У Криму група людей під виглядом спроби отримати ширші повноваження для автономії ставить Крим на межу втрати автономії, попередив у четвер в ефірі телевізійного «5-го каналу» народний депутат від УДАРу, представник президента у Криму Сергій Куніцин.

«Вони повинні розуміти, що чим більше вони порушують Конституцію і закони, тим більше держава має право на легітимні кроки, починаючи від того, що у Верховній Раді можуть прийняти постанову про розпуск парламенту Криму», – наголосив Куніцин.

Особи, які роздмухують ситуацію у Криму і влаштовують провокації, повинні розуміти, що, намагаючись подати теперішню ситуацію кримчанам як благо, вони тим самим несуть у їхні домівки біду, цитує його слова прес-служба партії УДАР.

«Я хочу остудити всі гарячі голови. Я готовий зустрічатися з усіма, крім терористів. З ними треба розмовляти по-іншому і не допустити у країні свавілля. Я хочу, щоб це почули і Константинов, і Аксьонов, тому що для керівництва урядом Криму потрібно мати відповідну кваліфікацію і розуміти ступінь відповідальності перед людьми», – заявив представник президента у Криму.

Куніцин зауважив, що не можна порівнювати захоплення державних адміністрацій у Західній Україні, коли люди були максимум із кийками, з захопленням у четвер уранці будинку парламенту Криму. «Це були кваліфіковані, навчені люди, озброєні сучасною зброєю. Якщо проаналізувати досвід Афганістану, де вже 40 років іде війна, то можна сказати, що війну розв’язати просто, а вийти з неї практично неможливо. Це повинні розуміти всі причетні до провокацій», – наголосив Куніцин.

Виконувач обов’язків президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов призначив представником президента України в Автономній Республіці Крим Сергія Куніцина, нині народного депутата від партії УДАР. Раніше Куніцин уже двічі очолював уряд кримської автономії – в 1998–2001 і 2002–2005 роках, а в 2005–2010 роках був головою міськдержадміністрації Севастополя.

У четвер вранці будівлі органів влади Криму захопили невідомі озброєні люди проросійського спрямування. Під їхнім контролем відбулася сесія кримського парламенту, яка проголосувала за проведення у Криму референдуму щодо «державної самостійності» півострова у складі України і призначила нового голову уряду автономії, лідера проросійської партії «Російська єдність» («Русское единство») Сергія Аксьонова. Той заявив відтак, що далі визнає Віктора Януковича за президента України, і з ним узгоджуються дії кримської влади.

Також президія Верховної Ради Криму на чолі з її головою Володимиром Константиновим звернулася до мешканців півострова з заявою про те, що «в результаті неконституційного захоплення влади в Україні радикальними націоналістами за підтримки збройних бандформувань мир і спокій у Криму поставлені під загрозу» і що «Україна сповзає до повного хаосу, анархії і економічної катастрофи».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG