Доступність посилання

ТОП новини

Парламент просить Раду безпеки ООН розглянути ситуацію в Криму


Український парламент просить Раду безпеки ООН розглянути ситуацію в Криму. За відповідну постанову проголосували 230 народних депутатів.

«Верховна Рада вимагає від Російської Федерації припинити кроки, які мають ознаки зазіхань на державний суверенітет і територіальну цілісність України, у тому числі відмовитися від підтримки сепаратизму в Україні у будь-якій формі. Зі свого боку, Верховна Рада України наголошує, що всі громадянські права громадян України російської національності, гарантовані Конституцією України та міжнародними зобов’язаннями України, в тому числі, мовні, є і будуть надалі повністю і неухильно дотримані в Україні», – йдеться у зверненні.

Парламентарі також вимагають від держав-гарантів, відповідно до Будапештського меморандуму, підтримати здійснення Радою безпеки ООН моніторингу ситуації в окремих регіонах України, зокрема в Криму.

У випадку ескалації ситуації парламент вимагає від держав-гарантів домагатися негайних дій Ради безпеки ООН із надання допомоги Україні як державі-учасникові договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка не володіє ядерною зброєю.

Верховна Рада запрошує в Україну спеціальні місії під егідою ОБСЄ й Ради Європи для перевірки належного дотримання прав громадян України всіх національностей і конфесій у Криму й інших регіонах України.

У документі йдеться: «після того, як Верховна Рада Криму 26 лютого відмовилася розглядати сепаратистські ініціативи, збройне терористичне угрупування, яке діє під прапорами Росії наступного дня захопило приміщення Верховної Ради й уряду автономії. Сьогодні були спроби захоплень з боку невідомих озброєних бійців аеропорту в Сімферополі та аеропорту Бельбек поблизу Севастополя на території Криму».

Верховна Рада також висловила занепокоєння через проведення цими днями в Росії масштабних військових навчань і передислокації військ у прикордонних з Україною регіонах.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що останні події в Криму є збройним вторгненням і окупацією.
XS
SM
MD
LG