Доступність посилання

ТОП новини

Нацбанк обмежив суму доларів, яку можна зняти на день


Київ – Нацбанк обмежив максимальну суму доларів, яку власник рахунку може знімати на день, а паралельно – протидіє спекулянтам та конвертаційним центрам, заявляє новий керівник відомства Степан Кубів. За його словами, це обмеження тимчасове. Водночас в НБУ запевняють, що не будуть штучно підтримувати валютний курс, витрачаючи золотовалютні резерви. Частина експертів підтримує такі дії фінансового регулятора, частина – засуджує за гривневі позики, надані банкам, які могли прискорити девальвацію національної валюти.

Національний банк України ввів тимчасове обмеження на зняття валютних вкладів в еквіваленті не більше від 15 тисяч гривень на добу, при цьому обмежень для гривневих вкладів немає. Про це під час брифінгу заявив глава Національного банку Степан Кубів.

«Нацбанк ухвалив тимчасову постанову, яка діятиме, може, тиждень, може, два. Про те, що громадяни, які хочуть припинити депозит в іноземній валюті, можуть отримати кошти того ж дня, але в національній валюті за поточним курсом цього банку. Інших жорстких обмежень немає. Ми намагаємося впорядкувати зняття готівки в іноземній валюті з усіх типів рахунків: це можна робити не більше ніж 15 тисяч гривень (в еквіваленті) на день. Гривневі вклади знімайте хоч мільйон, хоч два. Банки ліквідні», – сказав Кубів.

Голова НБУ зазначив, що ситуація на валютному ринку України залишається під контролем, і Національний банк іде на консультації з банкірами. Як відомо, днями НБУ надав рефінансування низці українських банків у гривні, на суму понад 4 мільярди гривень, під 19,5% річних.

Конвертаційні центри ліквідовують – Кубів

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, Степан Кубів запевнив, що триває боротьба з конвертаційними центрами, які почали активно діяти в останні тижні діяльності попередньої влади.

«Ми працюємо в цьому напрямку разом із Генпрокуратурою. Бачимо ті банки, з якими співпрацюють конвертаційні центри, знаємо про існування низки таких центрів. Ми спілкуємося з керівниками банків, а ліквідацією конвертаційних центрів займаються 10 бригад із працівників НБУ та Генпрокуратури. Як такі центри впливають на курс валют, ви вже бачите», – підсумував голова НБУ.

За словами Кубіва, політика Нацбанку – не робити інтервенцій, зберігати гнучкий курс гривні і водночас протидіяти спекуляціям та штучному вимиванню валюти з України.

У п’ятницю курс гривні на міжбанку почав знижуватися, торги відкрилися курсом 10,3-10,8 гривень за долар, і до обіду курс опустився нижче від 10 гривень.

З початком роботи нового уряду долар в Україні дешевшатиме
Сергій Мамедов
Через це частина банкірів припускають, що пік девальвації вже пройдений. Серед них – голова правління «Укргазбанку» Сергій Мамедов. «Деякі банки запроваджують різні обмеження для отримання готівки, бо нині криза, – каже він. – Однак нові постанови НБУ дають змогу отримувати певну суму готівки в доларах, на картку можна отримати без обмежень. Нині курс валюти на ринку завищений, пік уже минув, і з початком роботи нового уряду долар в Україні дешевшатиме. Вже бачимо, що за минулий день упала дохідність державних облігацій, тобто, українські державні позики стають менш ризикованими».

Зі свого боку, новопризначений прем’єр Арсеній Яценюк висловив упевненість, що уряд та Нацбанк втримають фінансову стабільність, попри економічні проблеми та напівпорожні золотовалютні резерви, які, за словами керівника уряду, залишила попередня влада.

МВФ та інші фінансові установи висловили готовність надати допомогу
Арсеній Яценюк
«Ми поважаємо незалежність НБУ і не втручатимемося в його роботу. Нині наша мета – швидке отримання фінансової допомоги. МВФ та інші фінансові установи висловили готовність надати таку допомогу. Ми звертатимемо увагу на сумнівні операції. Коли з рахунків знімають мільйони – це не прості громадяни, які мають на рахунку здебільшого 20-30 тисяч гривень», – зазначив Яценюк.

Лише спекуляції можуть викликати подальше падіння гривні – експерт

Нацбанк адекватно зреагував на ситуацію, але з певним запізненням, зауважив у розмові з Радіо Свобода економіст Андрій Новак.

Попередня влада залишила у спадок мінімальні валютні запаси, тому наразі НБУ має лише адміністративні важелі впливу
Андрій Новак
«Краще пізно, ніж ніколи. А далі – природні ринкові процеси, за логікою, не повинні викликати подальшої стрімкої девальвації гривні, – каже він. – Єдиний варіант – спекулятивні дії окремих банків, до яких уже вдавалися деякі російські фінансові установи. Від інтервенцій НБУ відмовився, бо не має достатнього фінансового запасу. Адже не всі золотовалютні резерви складаються з іноземної валюти. Там є й цінні папери, якими робити валютні інтервенції неможливо. Попередня влада залишила у спадок мінімальні валютні запаси, тому наразі НБУ має лише адміністративні важелі впливу».

За словами Андрія Новака, ситуація зміниться, коли Україна отримає кредити від МВФ та інших міжнародних фінансових організацій. Раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, виступаючи під час свого призначення у парламенті, наголосив, що міжнародні кредити надійдуть передусім до золотовалютних резервів, які Нацбанк може використовувати для стабілізації фінансової ситуації в Україні. Банкіри прогнозують, що курс, який встановився нині, близький до природнього, і суттєво не змінюватиметься.

Втім, частина економістів висловила думку, що саме рефінансування у гривні, яке нове керівництво НБУ надало частині банків, посилило девальвацію: гривню використали не для повернення вкладів, а для купівлі доларів на міжбанку, а це автоматично підвищило його курс.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG