Доступність посилання

ТОП новини

Треба залучати людей до обговорення ситуації в Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Андрій Крижевський

(Рубрика «Точка зору»)

Події останнього тижня в Криму поставили перед українським суспільством реальну загрозу територіальній цілісності України.

Минуло 5,5 років від російсько-грузинського конфлікту. Екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі впродовж всього цього часу вів активну інформаційну роботу щодо майбутньої небезпеки, в тому числі і для України.

На жаль політичні і експертні еліти України весь цей час обходили увагою цю тему.

Варто також згадати негативну тенденцію трьох останніх президентів України щодо території нашої держави. За часів Кучми Україна позбулася території на користь Молдови. Мова навіть не йде про те, що угодою був передбачений обмін територіями, і свою частину зобов’язань Молдова не виконала. Наголошуємо саме на факті відчуження території на користь іншої держави.

За часів Ющенка Україна була позбавлена острова Зміїного. Де-юре це було зроблено за рішенням міжнародного судового рішення, але де факто рішенням політичного керівництва нашої держави українська сторона просто не стала відстоювати своє право на цю територію. Чомусь саме так Віктору Ющенко вважалася євроінтеграція.

З огляду на цю «традицію» варто було б замислитися, чи не стали події в Криму наслідком чергової «здачі території» Віктором Януковичем в обмін на особисті привілеї. Навряд чи в Кремлі готові це визнати.

Інформаційне забезпечення військового вторгнення (захоплення військовими підрозділами іншої держави об’єктів на українській території) проводиться саме під копірку «грузинського варіанту».

Експертне середовище повинно зосередитися на подіях у Криму. Адже саме «інформаційні баталії» стануть визначальними для територіальної цілісності України. Саме в інформаційному просторі ми зможемо або не зможемо захистити цілісність нашої держави.

Влада знала про сепаратистські настрої в Криму і не зважала

Наразі актуальним було б пригадати події серпня 2008 року.

14 серпня 2008 року в Національному інституті стратегічних досліджень відбулася експертна дискусія «Російсько-грузинський конфлікт: причини та наслідки для європейської безпеки».

1 вересня 2008 року Національним інститутом стратегічних досліджень було представлено «Результати всеукраїнського опитування «Безпека України на тлі конфлікту в Грузії». Опитування проведене 21-26 серпня 2008 року.

Кожний бажаючий може самостійно проаналізувати матеріали цих заходів. Всі учасники тих подій і зараз продовжують свою експертну діяльність.

Матеріали цих двох заходів, зважаючи на статус Національного інституту стратегічних досліджень, повинні були стати серйозним приводом для політичного керівництва України щодо реалізації політики національної безпеки. Але, на жаль, не стали. Про причини можна сперечатися, але теперішня ситуація спонукає суспільство шукати адекватні реакції на виклики сьогодення.

Тому доцільним вважається проведення масштабної інформаційної компанії, адже це чи не єдиний засіб врятувати цілісність Української держави. Кожна установа, яка в змозі організувати дискусійний майданчик із висвітленням думок експертів, громадян, політиків, повинна негайно це зробити. Це газети, інтернет-ресурси, аналітичні центри тощо. Дуже важливим є усвідомлення кожним громадянином нашої держави серйозності наслідків протистояння в Криму для всіх нас.

Андрій Крижевськийзаступник директора Ужгородського філіалу Національного інституту стратегічних досліджень

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG