Доступність посилання

ТОП новини

ЄС засуджує рішення Росії про використання військ в Україні


Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон
Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон
Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон засудила в суботу рішення Росії стосовно використання її Збройних сил на території України.

Це невиправдана ескалація напруженості, наголошено в її заяві.

Відтак Аштон закликає Росію не вводити цих військ, а «захищати свої погляди мирними засобами».

Усі пересування, дії і розміщення військ мають відповідати міжнародному праву і зобов’язанням Росії, зокрема, за Хартією ООН, Прикінцевим актом ОБСЄ, Будапештським меморандумом 1994 року, і двостороннім договорам, таким, як договір про функціонування російського Чорноморського флоту, нагадала вона.

Аштон закликала сторони негайно знизити напруженість через діалог і за повного дотримання українського законодавства і міжнародного права.

Єдність, суверенітет і територіальна цілісність України має бути дотримана всіма і повсякчас. Будь-яке порушення цих принципів неприйнятне, наголосила верховний представник ЄС.

Окремо Катрін Аштон високо оцінила зважену відповідь перехідного уряду України на «надзвичайно тривожні події в Автономній Республіці Крим останніми днями», мовиться в її заяві.

Раніше в суботу президент Росії Володимир Путін звернувся до верхньої палати парламенту країни про «використання Збройних сил Російської Федерації на території України до нормалізації суспільно-політичної ситуації в цій країні». Уже менш як через дві години, ввечері у вихідний, у суботу, депутати Ради федерації Федеральних зборів Росії одноголосно схвалили такий крок.

За словами Путіна, це необхідно «у зв’язку з небувалою ситуацією, що склалася в Україні, загрозою життю громадян Російської Федерації, наших співвітчизників, особового складу військового контингенту Збройних сил Російської Федерації, що дислокується відповідно до міжнародних договорів на території України (Автономна Республіка Крим)».

При цьому звернення Путіна стосується введення військ не тільки до Криму, а на всю територію України.

Речник президента Росії повідомив відтак, що власне рішення ввести війська Володимир Путін іще не ухвалював.
XS
SM
MD
LG