Доступність посилання

ТОП новини

Керівник ООН закликає поважати цілісність України


Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун
Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун повторив у суботу свій заклик повністю поважати і зберігати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Як повідомив його речник, із цією заявою генсекретар виступив у час, коли Рада безпеки ООН другий день поспіль проводила надзвичайну зустріч через кризу на території України.

Пан Ґі Мун, який має ближчим часом розмовляти з президентом Росії Володимиром Путіним, також закликав негайно відновити спокій і почати прямий діалог між сторонами нинішньої кризи, щоб вирішити її, повідомив речник.

Чільний помічник генсекретаря Роберт Серрі теж виступив у суботу з таким закликом, перебуваючи в Україні. Але він був змушений відмовитися від здійснення мети свого візиту, відвідин Криму, повідомили в ООН. Після розмов із нинішнім фактичним керівництвом Криму він дійшов висновку, що ці відвідини неможливі.

У неділю Роберт Серрі має прибути до Женеви, де зустрінеться з Пан Ґі Муном, повідомить йому про результати візиту і проконсультується про подальші кроки, мовиться в повідомленні.

У п’ятницю Рада безпеки ООН уже розглядала останні події в Україні, зокрема, у Криму, де російські війська, важко озброєні невідомі в одностроях без прикметних знаків і місцеві проросійські бойовики блокували аеропорти, дороги, частини українських силових структур, урядові будівлі тощо. Рада безпеки, в якій Росія має право вето, висловила з цього приводу «стурбованість».

У суботу президент Росії Володимир Путін отримав у парламенті країни одноголосний формальний дозвіл офіційно ввести російські війська на територію України.
XS
SM
MD
LG