Доступність посилання

ТОП новини

ООН Україні не допоможе. Потрібне НАТО – Джон Болтон


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Витримка, уникання будь-яких провокацій та розрахунок на власні сили – ось такі поради дає новому українському уряду колишній посол США в ООН Джон Болтон, а нині – старший науковий співробітник консервативного Американського Інституту підприємництва.

– Пане Посол, 1 березня відбувається засідання Ради безпеки ООН, присвячене ситуації в Україні. Чим ООН може допомогти?

Я думаю, що Рада безпеки ООН не надасть захисту Україні. На мою думку, Росія, за підтримки Китаю, буде протистояти усім намаганням ООН відіграти будь-яку роль у вирішенні кризи в Україні.

Так само не думаю, що заклик України до виконання Будапештського меморандуму щось дасть. Якщо один з гарантів української територіальної цілісності – Росія – не має жодного наміру його виконувати в теперішніх умовах, то інші два гаранти – США та Великобританія – не зможуть діяти ефективно.

– А чого можна очікувати від США та ЄС?

Я б не розраховував, що США за Адміністрації Барака Обами зроблять те, чого від них чекає український народ, і що б зробила будь-яка попередня Адміністрація – республіканська чи демократична.

Адміністрація Обами через це уявлення, що в нас спільні інтереси з Росією, не будуть нічого робити в короткотерміновій перспективі, і Путін це розуміє. Пам’ятаєте, коли Росія ввела війська в Грузію в серпні 2008 року, тоді кандидат Барак Обама закликав обидві сторони проявити витримку. Я думаю, що Кремль на це подивився і вирішив, що саме це буде і у випадку з Україною.

– А як Ви загалом оцінюєте політику США щодо України та Росії? Чи адекватно, на Вашу думку, Обама та його оточення сприймають ситуацію?

Обама сказав, що він не бачить Сполучені Штати у змаганні з Росією щодо України. Він не планує гратися в геостратегічну шахівницю як під час Холодної війни. Він сказав, що українці мають самі вирішувати свої проблеми. Ці заяви сприймаються Путіним як те, що США не втручатимуться в ситуацію в Україні.

Адміністрація Обами постійно повторювала, що США та Росія мають спільний інтерес у мирному вирішенні кризи в Україні. Це саме те, що Адміністрація вже три роки повторює про Сирію. Але росіяни так свої інтереси в Сирії та Україні не сприймають. Це навіть не Холодна війна. Це класична конфронтація провідних сил 19-го століття. Боюся, що Сполучені Штати за сьогоднішнього керівництва не зможуть протидіяти курсу Росія

– А як Ви, як дипломат, оцінюєте ситуацію в Криму?

Путін намагається скористатися ситуацією в Криму, можливо, для військового вторгнення. Але я більше схиляюся до думки, що він дестабілізує ситуацію, щоб потім виступити в ролі посередника – нібито допомогти відновити стабільність в Україні.

– Так що в такій ситуації може робити новий тимчасовий уряд України?

Через домінування Росії, війська якої вже на території України в Криму, та політичну підтримку, яку Янукович все ще має на Сході та Півдні України, форсувати питання тими, хто хоче зближатися з Заходом, буде великою помилкою.
У тої же час я не думаю, що вони мусять йти на будь-які кроки, які зближатимуть їх з Росією, окрім тих, що абсолютно необхідні.

Ситуація зараз настільки небезпечна, що дуже важливо діяти обережно та не давати підстав Росії діяти. Зараз я боюся, що Вашингтон та Брюссель не зможуть ефективно прийти на захист України.

І саме тому Україні важливо не потрапляти в ситуацію, коли треба вирішувати швидко довготермінові задачі. Зараз перевага на стороні Путіна. Краще відкладати ці рішення. Спробувати спочатку стабілізувати ситуацію в Україні економічно. Тимчасовому уряду доведеться робити непопулярні рішення. Я сподіваюся, що українці зможуть подивися на ситуацію в довготерміновій перспективі та зрозуміти, що до того, як Захід зможе надати реальну допомогу, спочатку відбудуться важкі переговори.

Я хочу це сказати українцям: лише НАТО зможе надати вам безпеку. Економічна інтеграція з ЄС – це гідна ціль, але Європейський союз зараз навіть менш ефективний ніж кожна країна окремо. Захід зробив помилку, не надавши Україні та Грузії можливість швидкого вступу до НАТО на саміті в Бухаресті в 2008 році.

– І на що українці реально можуть розраховувати від США?

На фінансову допомогу вони можуть розраховувати, як в плані впливу на МВФ, так і окремо від США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG