Доступність посилання

ТОП новини

«Правий сектор» закликає українців мобілізуватися, але не починати першими


Лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош під час виступу на майдані Незалежності у Києві 21 лютого 2014 року
Лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош під час виступу на майдані Незалежності у Києві 21 лютого 2014 року
Київ – «Правий сектор» не звертався за допомогою до лідера угрупування «Кавказький емірат» Доку Умарова. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив речник «Правого сектору» Артем Скоропадський. За його словами, ця інформація з’явилася на сторінці «Правого сектору» у соціальній мережі «Вконтакте» після того, як був зламаний акаунт одного із їхніх адміністраторів. «Правий сектор» закликає до всеукраїнської мобілізації, але не до агресії, говорить Скоропадський. Позиція організації є такою: не піддаватися на провокації і першими нічого не починати, наголошує речник «Правого сектору».

– 1 березня у соціальній мережі «Вконтакте» на сторінці «Правого сектору» з’явилося начебто звернення Дмитра Яроша до лідера чеченських сепаратистів Доку Умарова підтримати антиросійські сили в Україні. Чи відповідає ця інформація дійсності?

– 1 березня було кілька наших заяв. Йдеться про звернення центрального штабу до всеукраїнської мобілізації, ми закликали людей озброюватися і протистояти російській агресії. Ми зверталися до кримськотатарського народу, і ми зверталися до росіян. Але нашу сторінку було на півгодини заблоковано. Також був зламаний акаунт одного з адміністраторів групи. Зараз такої новини на нашій сторінці немає. Оригінальними новинами групи є лише ті, які на даний час опубліковані.

– Тобто, заява про звернення до Доку Умарова не відповідає дійсності?

– Зараз на нашій сторінці таких заяв немає. Я ще раз повторюся, що оригінальними новинами у групі є лише ті, які на даний час опубліковані.

– Хто, на Вашу думку, міг зламати сторінку «Правого сектору» і поширити цю інформацію?

– Думаю, зараз багато бажаючих розпалювати ворожнечу серед українського народу. Це могли бути працівники спецслужб Російської Федерації.

– До речі, на інформацію про начебто звернення «Правого сектору» до Доку Умарова вже відреагували у МЗС Росії…

– Можемо припустити, що ця інформація була запущена для того, щоб після цього і була зроблена така заява. Я не буду здивований, якщо ми довідаємося, що заява про нібито звернення до Доку Умоварова і заява від російського МЗС робилися в одному і тому ж кабінеті.

– Якою зараз є позиція «Правого сектору» щодо ситуації, яка склалася?

– Ми закликаємо український народ до мобілізації, ми закликаємо людей озброюватися про всяк випадок. Тобто, ми їх не закликаємо до будь-якої агресії. Ми не закликаємо ні стріляти, ні робити щось подібне. Але якщо зараз почнуться якісь бойові дії з боку Російської Федерації, якщо окупаційні війська намагатимуться щось там зробити з українськими територіями, то вони повинні знати, що буде відповідь не тільки з Міністерства оборони, не тільки від офіційної української держави, але і від загонів самооборони «Правого сектору».

– Тобто, чи правильно я розумію, що ваша позиція – це не піддаватися на провокації і не починати агресію першими?

– Безумовно. Наша позиція такою була весь час. Я нагадаю, що всі ті дії, які були на вулиці Грушевського у Києві, були спровоковані «Беркутом» і Міністерством внутрішніх справ. Зараз ситуація є такою ж. Тобто, нас провокує російська влада, президент Путін і залишки колишньої української влади у Криму. Наша позиція – не піддаватися на провокації і першими нічого не починати. Але ми готові відповідати окупаційним військам Російської Федерації, якщо вони почнуть бойові дії.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG